Benelux Racing League

BRL: Renger van der Zande ‘surprise act’ op Zolder

renger_brl

Renger van der Zande verrast zijn fans komend weekend met een start in de BRL-V6 klasse, op het circuit van Zolder. Sportklassen met drie medeklinkers lijken zijn voorkeur te hebben. Was het doel tot vorige week DTM, nu wordt het BRL. Racefun lijkt daarbij het belangrijke motief.

Tekst en foto: PR

Raceplezier en ‘back to the roots’ waren de voornaamste drijfveren van Renger om onlangs weer eens bij raceorganisator Harry Maessen langs te gaan. Harry is de eigenaar van het motodrome Venray en al jaren gepassioneerd organisator van spectaculaire publieksklassen. De beroemde Engelse stadionraces, maar ook de Amerikaanse NASCAR staan daarbij model. Vanaf zijn tiende jaar, toen Renger in Venray met karten begon, kennen ze elkaar.

Teammaat Goossens en Zumbrink
De vonk sloeg zo weer over. Met de start van het kakelverse seizoen 2009 heeft Renger een BRL-stoeltje. In een speciaal geformeerd team, met geel/blauwe Viking kleuren, zal hij naast de Belgische International Marc Goossens het grootste deel van het seizoen rijden. Marc, 39 jaar en routinier in F3000, GT klassen, Le Mans en de Amerikaanse NASCAR, zal steeds uit de USA overkomen om samen met Renger het publiek op de banken te brengen. Ook Henny Zumbrink zal aansluiten in dit ‘Raceway Venray’ team.

Overgangsfase
Renger zit momenteel in een overgangsfase in zijn autosportloopbaan. Als 22-jarige bracht hij het vorig jaar tot regelmatige winnaar in de Formule 3 Euroseries, de talentenpool van de Formule 1. Een overgang naar DTM, als Mercedes-fabriekscoureur, lag in het verschiet. De recessie veroorzaakte echter zeer scherpe bezuinigingen bij het Mercedes-concern en daarmee verdampte Rengers kans in de DTM. Hij blijft onder contract van Mercedes Sport en komt samen met hen, begin volgende week, met de rest van zijn Internationale programma voor dit jaar.

Veel fun
De BRL is vooral geïnspireerd door een hoge ‘fun-factor’. Met het oppakken van een stuk raceplezier kijkt de Mercedes-pupil uit naar zijn BRL-avontuur: "Ik heb vorige week even met de BRL-bolide kennis gemaakt. Helemaal vrolijk werd ik er van. Gewoon lekker blazen met een ‘down-to-earth’ raceauto. Uiteraard gaat mijn Internationale carrière in high-tech en monoposto-klassen gewoon verder. Volgende week zal ik een druk 2009 programma bekendmaken. Maar dit is gewoon goed voor de lol in de sport. En daar was ik even aan toe, na een ervaring, de laatste periode, met allerlei dubieuze praktijken en kletspraatjes. Terug naar raceplezier. Ik ben Harry Maessen dankbaar voor zijn rechte rug in de sport.’’
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet