IndyCar

IRL: Dario Franchitti wint Long Beach. Fraaie comeback Castroneves. Doornbos 9e

De Schot Dario Franchitti is terug in de IRL. Na een jaar afwezigheid behaalde de oud IRL-kampioen en Indy 500 winnaar voor het team van Chip Ganassi zijn allereerste zege op het stratencircuit van Long Beach dit seizoen. Franchitti wist van een uitgekiende Ganassi-strategie te profiteren. Robert Doornbos reed lange tijd buiten de Top 10 en kon zich pas aan het slot in de top 10 nestelen en kwam als negende over de finish. Franchitti behaalde in Long Beach zijn 19e Indycar-overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda


franchitti_long_beach

Dario Franchitti op weg naar de zege in Long Beach.

Goede start Wil Power
Direct bij het vallen van de vlag nam Wil Power de leiding terwijl Dario Franchitti met zijn Ganassi Dallara naar de vijfde plek terugviel.Voormalig Indy Lights kampioen Rafael Matos pakte direct de tweede plek. Justin Wilson probeerde in de vijfde ronde een aanval te plaatsen op de Ganassi Dallara van Dario Franchitti. Robert Doornbos kon in de openingsfase met zijn Dallara Honda één plek goed te maken.

Penske-coureur Helio Castroneves kon zich direct in de kopgroep handhaven en bezette met de Penske Dallara Honda direct de achtste positie. In de vijftiende ronde plaatste Franchitti een geslaagde aanval op Rafael Matos en pakte de tweede plek. Matos was als enige op de zwarte banden gestart. In de 16e ronde verremde de Brit Mike Conway zich en belandde in de bandenstapels maar kon daarna gewoon de wedstrijd hervatten.

Tactische stop Franchitti
Franchitti dook als eerste direct de pits in. Juist als Dario de pits verliet toucheerde de HVM auto van EJ Viso de bolide van Scott Dixon en maakte een kleine luchtsprong en zorgde daarmee voor de eerste neutralisatie waardoor een aantal deelnemers “out of sequence” kwam te rijden.

In de 21e volgde de herstart met Tony Kanaan en Ryan Briscoe op kop In de 23e ronde wist Robert Doornbos Ryan Hunter Reay te verschalken en pakte de derde plek.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet