Diversen

Div: "Race of Champions" in Peking

race_of_champions_birds_nest

Na twee jaar in het Londense Wembley-stadion en drie edities in het Stade de France in St. Dénis nabij Parijs vindt de jaarlijkse "Race of Champions" dit jaar plaats in Peking. In het spectaculaire "Birds' nest"-stadion, vorig jaar het decor van onder andere de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Spelen, zal een parcours worden aangelegd, waarop de beste coureurs uit diverse disciplines het tegen elkaar zullen opnemen. Nieuw is ook dat het evenement voor het eerst niet in een weekeinde, maar door de week zal plaatsvinden. Op dinsdag 3 november is er de RoC Nations' Cup, op woensdag 4 november is er de individuele wedstrijd, die de basis vormt van de "Race of Champions". Door deze datumkeuze wil men bijvoorbeeld ook meer NASCAR-rijders aantrekken, voor wie het seizoen dan nog loopt. Bovendien is het evenement nu twee dagen na de laatste Formule 1-Grand Prix in Abu Dhabi en ook vrijwel direct aansluitend aan het WTCC-evenement in het Japanse Okayama. Dat laatste evenement heeft uw verslaggever ook op de planning staan, dus wellicht volgt de terugvlucht een paar dagen later via China...

Tekst: René de Boer
Foto's: PR, Rebocar Automotive Productions

Fredrik Johnsson, die het evenement samen met zijn partner, oud-rallyrijdster Michèle Mouton, organiseert, vertelt: "We hebben aanvragen gekregen van vijf beroemde stadions, maar na de ongelooflijke Olympische Spelen van vorig jaar konden we niet om de kandidatuur van Peking heen." Li Jianyi, manager van de stadiondirectie in Peking, zegt: "Na de Olympische Spelen van vorig jaar beschikken we nu over één van de beste sportstadions ter wereld, en we willen grote evenementen blijven organiseren."

Spoedig weer terug in Europa
De traditie van de Race of Champions gaat terug tot medio jaren tachtig. Na evenementen op ondermeer de Nürburgring was het spektakel jarenlang te gast op Gran Canaria, maar in 2004 werd voor het eerst voor een stadionconcept gekozen en dat viel goed in de smaak. De komende editie wordt de eerste aflevering buiten Europa. Het vertrek uit de "oude wereld" is echter niet voorgoed, zo verzekert Johnsson: "We komen zeker spoedig weer terug".

race_of_champions_wembley
De""Race of Champions", vorig jaar in het Londense Wembley Stadium
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet