Toerwagen Diesel Cup

TDC: Jeroen den Boer zegeviert met Toyota Auris in Toerwagen Diesel Cup

tdc_130409

Nadat hij in de seizoensopening van de Toerwagen Diesel Cup de overwinning misliep, is het Jeroen den Boer dan toch gelukt om tijdens de Paasraces op Circuit Park Zandvoort de overwinning te behalen. De technische storing aan boord van de Japanse diesel die hem in eerste manche de kop kostte, speelde halverwege de tweede race wederom op. Geluk bij een ongeluk: hij kon direct tijdens zijn verplichte pitstop het probleem laten verhelpen en ondervond zo nauwelijks last van de haperende techniek. Na de pitstopseries verdreef Den Boer BMW-equipe Wilschut/Nooren naar de tweede plek en stelde de eerste zege voor zijn ‘eigen’ Toyota Auris veilig. Het duo Ronald Morien en Dennis de Groot behaalden met hun VW Golf de laatste podiumplaats.

René en Ruud Steenmetz vertrokken vanaf pole-position, een souvenir van hun overwinning op paaszaterdag. Na de allereerste rollende start van de Toerwagen Diesel Cup wist equipe Steenmetz al snel een gaatje te slaan richting de achtervolgers, terwijl de als vijfde gestarte equipe Frank Wilschut / Marcel Nooren in de tijdwaarneming omhoogschoot naar de tweede plek. Lang konden vader en zoon Steenmetz niet van de leiding in de wedstrijd genieten, want door een technisch defect met de VW Golf ging een haalbare dubbelzege in rook op.

Ondertussen was Jeroen den Boer, gestart als dertiende, drukdoende het gat naar de topdrie te dichten. Even leek de regerend Formido Swift Cup-kampioen weer ver terug te vallen door de elektrische storing, maar hij kon direct de pitstraat inrijden om de software te resetten en tegelijkertijd zijn verplichte pitstop in te lassen. Doordat concurrenten als equipe Morien/De Groot, Baars/Roeleveld en Wilschut/Nooren respectievelijk twaalf, negen en drie seconden tijdens hun pitstop langer stil moesten staan (vanwege hun topvijf klassering in het tussenklassement) kon Den Boer na de pitstopserie de leiding in de wedstrijd overnemen.

Daarna wist de DB Motorsport coureur weg te lopen van zijn rivalen. De enige die het tempo van Den Boer wist te bedaren was de safety car, die met nog twee ronden te gaan het circuit op kwam vanwege een crash van damesequipe Lisette Braams / Gaby Uljee.

De wedstrijd werd geneutraliseerd afgevlagd, waardoor de zege van Den Boer niet meer in gevaar kwam. De racewinnaar gaf na afloop uitleg: “Op het moment dat ik stilviel, reed ik in de Arie Luyendijk-bocht en ging net het pitstop window open, de periode waarin je de verplichte pitstop moet maken. We hebben de software gereset en ik kon zonder problemen weer verder. Doordat de anderen langer stil moesten staan, lag ik na de pitstops tweede. Equipe Wilschut/Nooren kwam na haar pitstop vlak voor me de baan op, maar die wist ik dezelfde ronde nog in te halen. We hebben overigens nog wel wat werk te doen, want die storing moeten we eruit zien te krijgen, maar de auto was verder heel constant. Ik ga dit seizoen voor de titel en het begin is er!”

Wilschut en Nooren voelden zich duidelijk thuis in hun nieuwe BMW 123d. Het raceduo had zicht op de overwinning, maar moest Den Boer voor zich dulden. Wilschut reageert verheugd na de podiumceremonie: “Dit is mijn eerste podium in de Toerwagen Diesel Cup! De BMW 123d bevalt me echt goed, de auto loopt wat harder dan de 120D, heeft een erg goede balans en wegligging. Daarnaast zijn Marcel en ik een goed team.”

De volgende wedstrijden van de Toerwagen Diesel Cup worden 30 mei en 1 juni verreden tijdens de Profile Tyrecenter Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort.

Uitslag Paasraces
Toerwagen Diesel Cup Race 2:
1. Jeroen den Boer, Toyota Auris, 23 ronden in 50 min 27,828 seconden (117,781 km/u),
2. Equipe Wilschut/Nooren, BMW 123d, op 0,403 seconden,
3. Equipe Morien/De Groot, VW Golf, op 0,856 seconden,
4. Equipe Braams/Verschuur, BMW 120d, op 1 minuut 30,989,
5. Equipe Baars/Roeleveld, Volvo C30, op 1 minuut 32,348,
6. Equipe Andries/Luyckx, BMW 120d, op 1 minuut 33,084,
7. Equipe Dekker/Van Dam, Toyota Auris, op 1 minuut 33,768,
8. Equipe Peter Stox, BMW 120d, op 1 minuut 34,810,
9. Equipe Balk/Okkerse, BMW 120d, op 1 minuut 48,822,
10. Lars Huisman, BMW 120d, op 1 minuut 49,355,

Stand na twee van veertien races:
1. Equipe Morien/De Groot, 32 punten
2. Equipe Wilschut/Nooren, 28 punten
3. Equipe Baars/Roeleveld, 28 punten
4. Equipe Steenmetz, 25 punten
5. Jeroen den Boer, 23 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet