Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Heemskerk houdt teamgenoot van zijn lijf

480_heemskerk_start_3556

Melroy Heemskerk heeft na een fantastisch gevecht met teamgenoot Luuk Glansdorp de overwinning in de Formule Ford in de wacht gesleept. De twee Geva-rijders gunden elkaar geen centimeter asfalt, maar hielden de teammoraal wel continu hoog door elkaar niet te raken. Glansdorp probeerde het wel, maar Heemskerk gaf geen kik en greep de overwinning. Derde werd John Svensson, die continu op het vinkentouw zat, maar zich net niet in de strijd kon mengen.

480_svensson_3557

Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Gerrie Hoekstra


Met zijn drieën de grindbak in
Luuk Glansdorp lijkt goed weg te komen, maar Melroy Heemskerk is nog beter weg en grijpt de leiding. Nummer drie Nils Vestergard komt in de Tarzanbocht in het gedrang en eindigt samen met Michel Florie en Jeroen Mul in de grindbak. John Svensson kan zo gemakkelijk de derde plaats overnemen, gevolgd door Henk Vuik Jr. en Jesper Egebart.

480_florie_3615
Michel Florie ziet er de humor nog wel van in.

Groot gat
Na twee rondjes hebben de vier koplopers al een gat van vier seconden geslagen naar nummer vijf Jesper Egebart. Melroy Heemskerk heeft nog steeds de leiding in handen, maar Glansdorp zit hem flink op te jagen. Svensson en Vuik zitten op het vinkentouw, wachtend op mogelijke cadeautjes van de mannen vooraan. Na enkele ronden begint Vuik de aansluiting te verliezen en belandt hij in niemandsland.

Tweede groepje van vier
Achter de vier koplopers vormt zich ook een groepje van vier, aangevoerd door Jesper Egebart. Hij wordt echter flink opgejaagd door Nikolaj Rasmussen, die Rogier Jongejans en Jan Paul van Dongen al voorbij is gegaan. De Deen is duidelijk op dreef en passeert ook zijn landgenoot Egebart. Ook hij is echter niet voor één gat te vangen en pakt de vijfde plaats weer terug.

Heemskerk geeft geen kik
Luuk Glansdorp zit continu op de achtkant van teamgenoot Heemskerk, maar de leider gunt zijn conculega geen centimeter ruimte. Glansdorp probeert het buitenom in de Tarzan en op centimeters van mekaar gaan de twee de bochten door. Zonder elkaar te raken rijden ze beiden met het mes tussen de tanden, strijdend om de overwinning. In de laatste ronde weet Heemskerk weer net een klein gaatje te slaan, waardoor Glansdorp geen aanval meer kan plaatsen en Heemskerk de grootste beker in ontvangst mag nemen.

In de Zetec-klasse vecht Arthur van Uitert een mooi gevecht uit met Elbert Bouman. Van Uitert weet zijn opponent uiteindelijk 3,5 seconde achter zich te houden en grijp de Zetec-zege. Ver daarachter eindigt Jan Steenhart als derde Zetec.

Melroy Heemskerk had het dus zwaar in de strijd om de overwinning. “Ik heb mezelf heel erg breed moeten houden ja. Luuk deed een aantal flinke aanvallen, zoals in de Tarzanbocht buitenom. Dat was erg knap, want ik weet niet waar hij vandaan kwam. Ik liet hem echter staan in de Gerlach, ik dacht ‘gewoon doen’. Ik heb gestampt voor m’n leven, heb nu eindelijk een topauto dan meteen één-twee voor het team. Mooier kan het niet.”

Teamgenoot Luuk Glansdorp baalde nog van zijn beroerde start. “Ik startte slecht en verloor een plek aan Melroy. Daarna was mijn racesnelheid misschien wel wat beter, maar Melroy is een goede racer en dan wordt het een moeilijk verhaal. Ik kon wel aanvallen, maar het blijft toch je teamgenoot en met nog vijftien races te gaan moet je je koppie er wel bij houden. Maar mijn complimenten aan Melroy, in de tweede race ga ik het opnieuw proberen.”

480_heemskerk_3536

Uitslag race 1 Formule Ford
1. Melroy Heemskerk, 12 ronden
2. Luuk Glansdorp, op 0.191
3. John Svensson, op 1.718
4. Henk Vuik Jr., op 16.011
5. Jesper Egebart, op 22.356
6. Nikolaj Rasmussen, op 25.099
7. Rogier Jongejans, op 27.450
8. Tony Kowalewki, op 35.986
9. Nils Vestergard, op 1:06.750
10. Arthur van Uitert (Zetec), op 1:15.921
11. Elbert Bouman (Zetec), op 1:19.493
12. Jan Steenhart (Zetec), op 1:46.474
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet