A1GP

A1GP: Poleposition en tweede plaats voor Robert Doornbos

doornbos_gezicht

Robert Doornbos mag morgen tijdens de twee A1 Grand Prix-races op het Algarve circuit in Portugal van de voorste startrij starten. Voor de sprintrace leek hij de pole te pakken, maar werd hij op het laatste moment nog verslagen door debutant Vitantonio Liuzzi. In de laatste sessie voor de hoofdrace leek Doornbos naast de pole te grijpen toen hij in de eerste sector ernstig gehinderd werd. Maar met het stoom uit de oren perste de Nederlander er twee vliegende sectoren uit en pakte hij toch nog de poleposition. De tweede Nederlander Ho-Pin Tung had een erg slechte dag en eindigde voor beide races achteraan.


Tekst: Daan Jeuken

Ho-Pin Tung zorgt voor rode vlag
Terwijl de eerste sessie net op gang begint te komen gaat Ho-Pin Tung in de rondte. De Nederlandse Chinees gaat iets te vroeg op het gas, verliest de achterkant en komt vast te staan op de kerbstone. De wedstrijdleiding gooit de rode vlag uit, zodat Tung weer op gang geduwd kan worden. Als de baan weer vrij wordt gegeven zijn er nog zo’n twee minuten te gaan en moeten nog 16 van de 20 man een tijd zetten. De rits is zo lang dat de tijd voor de helft van de mensen nog te kort is om binnen de tijd überhaupt nog aan een snel rondje te beginnen. Zeven man komen te laat, Robert Doornbos kan nog net door en rijdt maar meteen de snelste tijd.

Tweede rode vlag door Neel Jani
Bij de tweede sessie is het hetzelfde liedje, dit keer is het Neel Jani die de rode vlag veroorzaakt. Extra lullig voor de leider in het kampioenschap is dat hij in de eerste sessie te laat was om een tijd te zetten. Jani zal de sprintrace morgen dus als laatste van start moeten gaan. Wederom staan alle auto’s op een rijtje te wachten tot het licht op groen gaat, dit keer gebeurt dit iets eerder wat iedereen nog ruimschoots de tijd geeft om een snelle tijd te zetten.

Superdebuut Liuzzi
Bijna iedereen gaat in het slot van de Q2 onder de tijd van Robert Doornbos door, maar ook Robert Doornbos gaat als een speer. Nadat de meesten de Nederlandse tijd verbeterd hebben pakt Doornos hun allemaal weer in. Het lijkt de tweede pole op rij te zijn voor Team Nederland, maar er is dan nog één man in zijn vliegende ronde en die is ook heel snel. Vitantonio Liuzzi rijdt nog bijna een halve seconde sneller dan Doornbos en pakt bij zijn debuut in de A1 Grand Prix gelijk de poleposition.

Startgrid sprintrace
1. Italië, 1:30.875
2. Nederland, op 0.471
3. Ierland, op 0.725
4. Libanon, op 0.881
5. Portugal, op 0.902
6. Nieuw-Zeeland, op 1.131
Duitsland, op 1.209
8. Zuid-Afrika, op 1.426
9. India, op 1.483
10. Monaco, op 1.545

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet