Formule 1

Formule 1: Viva Alonso!

24 jaar, 1 maand en 27 dagen jong. Nog nooit was er een coureur zo jong al wereldkampioen Formule 1. Sinds vandaag is dat historie. Fernando Alonso finished zijn race als derde, maar pakt daarmee zijn eerste wereldtitel in de Formule 1. Ook Renault heeft bijna 10 jaar moeten wachten op een dusdanige prestatie. De laatste keer dat het hen lukte was in 1997, toen als motorleverancier voor Williams. Montoya wint vandaag de race, voor Räikkönen. McLaren pakt daarmee wel de leiding in het constructeurkampioenschap.

Door Pieter de Boer

Sinds 2000 was het niet meer voorgekomen, een andere coureur dan Michael Schumacher was dit millennium nog niet gehuldigd als wereldkampioen. Vandaag moest Schumacher toch echt zijn titel inleveren. Alonso is een waardig kampioen, heeft het hele seizoen bijna foutloos gereden. Een verwijt was meermalen dat de Spanjaard als een geprogrammeerde computer rijdt. Weinig emoties zijn er dit jaar in het rijgedrag van Alonso te bespeuren. Hij pakt zijn punten, zelfs in de weekenden dat Renault niet het snelste is. Terwijl Räikkönen meermalen punten morst, raapt Alonso deze dankbaar op. Vandaag krijg hij daar zijn beloning voor. Het wereldkampioenschap Formule 1.

Alonso neemt één van laatste records uit het verre verleden over. Ruim 30 jaar stond het in de boek geschreven. Emerson Fittipaldi, met 25 jaar en 271 de jongste coureur ooit die wereldkampioen werd in 1972. De Braziliaan moet vandaag zijn record inleveren. In zijn thuisland ziet hij in Alonso een waardig opvolger.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet