IndyCar

IRL: Briscoe wint seizoensopener in St. Petersburg, Doornbos bij debuut 11de


Vierde safety car situatie
Niet veel later is er weer een ‘full course yellow’ omdat de nummer 15 van de race, Ed Carpenter, snoeihard de bandenstapels in gaat. Het duurt even voordat de opvallend gele bolide is weggereden. Pas in rondje 80 gaan de heren coureurs weer van start. Doornbos ligt op dat moment 10de, met regerend kampioen Scott Dixon vlak achter hem. Ryan Hunter-Reay pakt bij de herstart de derde stek, terwijl Tony Kanaan zijn inhaalrace verder vormgeeft met een opmars naar plek vier. Een rondje later pakt Doornbos een plekje door aan het slot van het rechte eind Hideki Mutoh uit te remmen.

Kampioen exit
In rondje 81 is er weer een harde klap. Titelhouder Scott Dixon gaat op hetzelfde punt als Ed Carpenter van de track. Dixon had even daarvoor een aanrijding met Hideki Mutoh, maar racete met een lekke band door. Dat gaat natuurlijk fout als je vol gas op een bocht afdendert. In rondje 87 gaat de meute weer van start. Wilson, Briscoe, Hunter, Franchitti, Kanaan, Wheldon en Doornbos is de volgorde. Power, Mutoh en Rahal completeren de toptien. Bij de herstart pakt Ryan Briscoe de kop. Ook Ryan Hunter-Reay gaat Justin Wilson voorbij. Robert Doornbos wil even later bij een rechterbocht graag Dan Wheldon passeren, maar beide wagen raken elkaar. Wheldon gaat de banden in, Doornbos rijdt half over de zijkant van Wheldons wagen en ziet zijn bolide schade oplopen. De Hollander moet naar de pits en lijkt uit te vallen. Toch komt Doornbos weer terug de baan op. Hij keert terug als de nummer 13 van de race, maar wel op meerdere rondjes achterstand van de kop. Mutoh viel wel uit omdat hij onder de bolide van Wheldon geschoven was.

Sprint naar de finish
Nadat de rommel weer is opgeruimd, gaan de mannen de sprint naar de finish aanvangen. Er zijn nog 8 omlopen te goed. De vraag is of Ryan Hunter-Reay de winst kan pakken. De Amerikaan was als 14de gestart en heeft een geweldige race. Alleen naamgenoot Ryan (Briscoe) ligt nog voor hem. Met vier rondjes te gaan spint Marco Andretti (na een tik van Alex Tagliani) in de rondte en laat de kleinzoon van autosportlegende Mario Andretti de bolide afslaan. Dat betekent wederom een neutralisatie. Een rondje later is het weer groen en gaan de twee laatste ronden in. Tijdens de slotfase gebeurt er niks meer en wint Briscoe voor Hunter-Reay en Wilson. Doornbos passeert tijdens zijn IndyCars-debuut als 11de de meet.Uitslag IndyCars-race St. Petersburg:
1. Ryan Briscoe Penske 100 ronden
2. Ryan Hunter-Reay Vision + 0.4619 seconde
3. Justin Wilson Dale Coyne + 0.9490s
4. Dario Franchitti Ganassi + 1.5230s
5. Tony Kanaan Andretti Green + 2.3214s
6. Will Power Penske + 3.4622s
7. Graham Rahal Newman/Haas/Lanigan + 4.0672s
8. Darren Manning Dreyer & Reinbold Racing + 4.7283s
9. Vitor Meira Foyt + 5.9559s
10. Alex Tagliani Conquest + 1 ronde
11. Robert Doornbos Newman/Haas/Lanigan + 4 ronden
12. Stanton Barrett 3G + 4 ronden

Uitvallers:
Marco Andretti Andretti Green in ronde 94
Dan Wheldon Panther 86
Hideki Mutoh Andretti Green 86
Scott Dixon Ganassi 80
E.J. Viso HVM 75
Ed Carpenter Vision 71
Danica Patrick Andretti Green 31
Raphael Matos Luczo Dragon 31
Mario Moraes KV 31
Mike Conway Dreyer & Reinbold 1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet