IndyCar

IRL: Briscoe wint seizoensopener in St. Petersburg, Doornbos bij debuut 11de


Rahal vs. Kanaan
In ronde 20 worden de eerste rijders gedubbeld door de leider Wilson. Stanton Barrett, een racende stuntman, is als eerste de klos. Ook de eerste pitstops vinden plaats. De Japanner Hideki Mutoh, die in de achterste gelederen racet, gaat zijn banden wisselen. Vitor Meira volgt, maar de piloten in de voorhoede wachten nog om een nieuwe hoeveelheid ethanol tot zich te nemen en zich vers rubber te laten aanmeten. Na het tumult van de start, verloopt het eerste kwart van de race weinig spectaculair. In de toptien zijn er totaal geen positiewisselingen. Het leukste gevecht na een rondje of 30 zijn de twee hoofdrolspelers van de start: Graham Rahal (plek 15) probeert zijn eerdere plaagggeest Tony Kanaan (P14) te verschalken.Flinke crash
Niettemin ligt de kans op hectiek op de loer. De rijders flitsen continu langs de betonnen muren van de piste in Florida. In rondje 32 schiet Alex Tagliani rechtdoor. Hij wordt van achteren aangetikt, krijgt rechtsachter een lekke band en schiet even de baan af. Niet veel later meer spektakel als Raphael Matos zijn bolide volledig afschrijft. Matos wilde Danica Patrick inhalen, zat al naast de snelle dame, maar Patrick zag hem niet en stuurde bij een bocht in. Gevolg was dat beide bolides hard van de baan knallen en de twee rijders uitvallen.

Doornbos rukt op
Terwijl de officials zich over de gecrashte wagens ontfermen, wordt de race voor de tweede keer geneutraliseerd. Vrijwel alle rijders gaan nu naar binnen voor een pitstop. Na de hectiek leidt Ryan Briscoe. Hij rijdt voor Dan Wheldon, E.J. Viso, Ryan Hunter-Reay en dan al Robert Doornbos, die bij de neutralisatie en de pitstops dus vier plaatsen heeft gewonnen. Justin Wilson, de vroege leider, is nu teruggevallen tot stek zeven.

Herstart
Bij het begin van rondje 41 is de herstart. Justin Wilson heeft direct de snelheid weer te pakken en gaat rap Doornbos voorbij. Ook Dario Franchitti passeert de Nederlander, die niet goed op tempo is na de laatste herstart. Binnen twee rondjes valt hij zelfs terug naar stek 10 omdat ook Rahal, Kanaan en Manning voorbij zijn geschoten. Terwijl Ryan Brisco als koploper een gaatje met de achtervolgers slaat, zet Justin Wilson zijn opmars voort. Hij ligt halfweg koers al weer derde.

Derde neutralisatie
Na 53 ronden is er wederom een ‘caution’, als onze stuntman Stanton Barrett stuntelt en zijn wagen onvrijwillig in de banden parkeert. E.J. Viso gaat tijdens de rit achter de safety car naar binnen, waardoor Robert Doornbos een plekje opschuift naar P9. Terwijl Scott Dixon in rondje 66 zijn laatste geplande pitstop maakt, is de topdrie Briscoe, Wheldon en Wilson flink met elkaar aan het knokken. Vooral Wilson is rap. Hij heeft op dit moment ook de snelste raceronde op zijn naam staan. Een rondje later volgen Briscoe en Wheldon het voorbeeld van Dixon en duiken de pit in. Wilson stoomt echter door. Doornbos is wel naar binnen geweest en valt tijdelijk terug tot plek 12. In rondje 70 gaat ook Justin Wilson naar binnen. Na een paar snelle raceronden is het de vraag of hij terug de baan op komt als koploper. Ja, hij redt het net, met amper twintig meter voorsprong op Briscoe. De Australiër Briscoe heeft wel het voordeel van de warme(re) banden en voert direct de druk op bij Wilson.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet