IndyCar

IRL: Briscoe wint seizoensopener in St. Petersburg, Doornbos bij debuut 11de

r_doornbos_indycar_test1

Ryan Briscoe heeft zondag de eerste IndyCars-race van het seizoen 2009 gewonnen. Hij ging na 100 ronden als eerste over de meet in St. Petersburg, Florida. Robert Doornbos had in de slotfase een aanrijding met Dan Wheldon, verloor daardoor terrein, maar finishte uiteindelijk toch nog als 11de.

Tekst: Marc Kok

Hoewel Robert Doornbos in de race over 180 mijl pas vanaf de 13de stek mag vertrekken, kan de Nederlander moet putten uit het feit dat hij ’s ochtends in de warming-up de derde stek noteerde. Bovendien start de nummer 9 van de kwalificatie, Raphael Matos, vanuit de pitstraat, dus dat betekent al voor het begin een plekje winst voor ‘Bobby D.’

Slechte start polesitter
Graham Rahal, de ploeggenoot van Robert Doornbos, vertrekt vanaf de poleposition. Maar daar heeft hij weinig plezier van. Want bij de eerste bocht wordt hij in het gedrang van achteren aangereden door de Braziliaan Tony Kanaan. Rahal verliest veel tijd, heeft een beschadigde voorvleugel en moet achter aansluiten. Mike Conway, een van de rookies, gaat ook snel de rondte in en heeft zijn neus in de bandenstapels geparkeerd en is de eerste uitvaller. De race wordt direct geneutraliseerd, iets dat op het circuit van St. Petersburg geregeld gebeurt. Robert Doornbos was redelijk weg bij de start en ligt op plek 11, terwijl Justin Wilson leidt voor Dario Franchitti en Ryan Briscoe. Will Power (4de), Darren Manning (5de), Scott Dixon (6de) en Dan Wheldon (7de) zitten in de achtervolging.

Herstart
Na vier rondjes is de herstart. Omdat ook Tony Kanaan na de botsing even de pits in moet en terugvalt naar P17, schuift Doornbos nog een plekje op. Op positie 9 jaagt de Rotterdammer op Alex Tagliani en heeft hij op zijn beurt Ryan Hunter-Reay in zijn nek hijgen. Doornbos moet elk rondje ongeveer een tiende van een seconde toegeven op zijn voorganger. Dus wordt er langzaam maar zeker een gaatje van twee tellen gecreëerd en verliest de Hollander een klein beetje de aansluiting.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet