IndyCar

IRL: Indycar en Ford GT40 legende Lloyd Ruby overleden

Eerder deze week overleed in de Amerikaanse Staat Texas op 81-jarige leeftijd de legendarische Indycar-coureur Lloyd Ruby. Hoewel Ruby nooit de Indy 500 op zijn naam geschreven heeft, vervulde hij toch een belangrijke rol in de geschiedenis van de autosport. Ruby was de eerste coureur die samen met de Brit Ken Miles de Ford GT 40 de allereerste overwinningen bezorgde.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indianapolis Motor Speedway, Ford Racing

lloyd_ruby_1961
Lloyd Ruby in de klassieke Indycar-roadster in 1961

De man die nooit de Indy 500 won
Van 1960 tot 1977 reed Lloyd Ruby vele malen op kop in de Indianapolis 500 maar slaagde er nooit in om te winnen omdat er altijd wel iets aan zijn auto’s kapot ging. Zijn beste resultaat behaalde hij in 1964 toen hij met een “Roadster” als derde eindigde. In de voorlopers van de huidige Indycar- en Champcar series zegevierde Ruby zevenmaal in het toenmalige USAC kampioenschap. In 2000 verscheen er boek over Ruby met de titel: “De man die nooit de Indy 500 won.”Ruby die kort voor de Tweede Wereldoorlog in de VS zijn carrière in de Midgets begon was een alleskunner. Roadsters, sportscars en zelfs Formule 1.

sebring_1965
De allereerste overwinning voor de Ford GT40 op Sebring in 1965

Ford GT40
Lloyd Ruby speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de legendarische Ford GT40. Samen met de Brit Ken Miles won hij de 12 Uur van Sebring en de allereerste editie van de 24 Uur van Daytona maar schitterde ook tijdens de 24 Uur van Le Mans. Bij de eerste Ford-overwinning op Le Mans in 1966 moest hij vanwege een vliegtuigongeluk verstek laten gaan en werd vervangen door de Nieuw Zeelander Denis Hulme. Teamorders zorgden ervoor dat Hulme/Miles niet wonnen maar de GT40 van Amon/McLaren. Hoewel hij zelf niet reed is dit akkefietje hem zijn leven dwars blijven zitten omdat “zijn GT 40” niet won. De legendarische Ken Miles, die evenals Ruby veel ontwikkeling aan de Ford Prototypes deel kwam tijdens een testrit op het circuit van Riverside in de herfst van 1966 om het leven. Ruby kwam er eigenlijk nooit echt overheen.

daytona_1966
Samen met de excentrieke Brit Ken Miles(links) winnaar van de eerste 24 Uurs editie
van de Daytona 500.

Lovende bewoordingen
Oud wereldkampioen Sir Jackie Stewart heeft niets anders dan lof voor Lloyd Ruby. “Een bijzondere, stille goed opgevoede man waarvan je niet verwachtte dat hij coureur was. Een onopvallende man tot het moment waarop hij in zijn auto stapte. Een veelzijdig coureur!” Mario Andretti, die veel met Ruby testte: “Zijn tijden waren soms een echte eye-opener.” Dan Gurney: “Een enorm natuurtalent met een beschaafd Texaans accent. Niet bepaald het type dat zichzelf promootte. Een bescheiden mens. Zijn resultaten spreken voor zichzelf.” Een typische racer uit de oude school!” Lloyd Ruby was gehuwd en laat een zoon en dochter na.

lloyd_ruby_1977
Laatste Indy 500 in 1977.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet