NK Formule Renault

NK Formule Renault: Nederlands succes in Zweden

Dit weekend reisde het Formule Renault veld af naar het Zweedse circuit Mantorp Park voor het een na laatste raceweekend om het Nederlands Kampioenschap. Aldaar bundelden zij de krachten met het Scandinavisch Formule Renault Kampioenschap.

Tekst: Sander Dorsman

De Nederlandse deelnemers deden tijdens de kwalificatie hetgeen wat van hen verwacht werd, namelijk een claim leggen op de eerste 3 startposities. Renger van der Zande wist op het hobbelige circuit met een minimaal verschil de pole position te pakken. Achter hem mocht Junior Strous de eerste race starten vanaf een tweede positie, net voor MP Motorsport coureur Bas Lammers.

Bij de start van de eerste race komt Junior Strous goed van zijn plaats en weet Renger van der Zande te verschalken. Ook Bas Lammers vindt aansluiting en zet Renger van der Zande vol onder druk. Van der Zande weet zijn positie echter vast te houden, waardoor er geen positiewisselingen meer plaatsvinden in de kop van het veld. Met een volledig Nederlands podium is de toon gezet voor de tweede wedstrijd.

De tweede race kent meer actie. Er vinden vele inhaalmanoeuvres plaats, waarbij vooral Recardo Bruins een opvallende race rijdt. Voorin het veld zijn het wederom Strous, Van der Zande en Bas Lammers die om de overwinning strijden. Totdat Bas Lammers in de derde ronde zijn auto met een technisch defect aan de kant moet zetten. Wederom eist Junior Strous de overwinning op. Hij deelt het podium met Renger van der Zande en Recardo Bruins.

Met twee podiumplaatsen voor Renger van der Zande in Zweden lijkt de strijd om het kampioenschap nagenoeg beslecht. Renger van der Zande heeft een forse voorsprong van 30 punten op Junior Strous, terwijl er nog slechts twee wedstrijden op de kalender staan. “In de eerste race heb ik geen gekke dingen gedaan en liet ik Strous gemakkelijk voorbij gaan. In de tweede race had ik Strous kunnen pakken maar ik weet zeker dat we er dan alle twee ervan af zouden vliegen. Ik ben hier heel zakelijk mijn verstand gebruikt door maar liefst 36 punten in het kampioenschap te pakken,” aldus een wel erg berekende Renger van der Zande.

Voor de autosportliefhebber valt te hopen dat Van der Zande tijdens de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort alles op alles zal zetten om het kampioenschap met een zege binnen te halen. Het is aan Renger: wordt hij kampioen Formule Renault of kampioen hoofdrekenen?

Race 1 - Formule Renault 2.0
STCC Grande Finale, Mantorp Park, 17 september 2005

1. Junior Strous
2. Renger van der Zande
3. Bas Lammerst
4. Steffen Moller *
5. Recardo Bruins


Race 2 - Formule Renault 2.0
STCC Grande Finale, Mantorp Park, 18 september 2005

1. Junior Strous
2. Renger van der Zande
3. Récardo Bruins
4. Mikael Ohlsson *
5. Jesper Wulff Laursen *

Stand NK Formule Renault 2.0 na 10 races

01. Renger van der Zande, 159 pnt
02. Junior Strous, 129 pnt
04. Recardo Bruins, 112 pnt
03. Bas Lammers, 110 pnt

*Buitenlandse rijder – niet deelnemend aan FR 2.0 NK


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet