Toyota Yaris Cup

Eerste race Toyota Yaris Cup spectaculair tijdens Paasraces (lang)

Voor de eerste maal in 2002 verzamelden de 32 Japanse wagens zich op het Circuit Park Zandvoort om de 115 pk's tot zijn recht te laten komen. Dit jaar wordt voor het tweede seizoen de Toyota Yaris Cup verreden, een kampioenschap dat duidelijk aan populariteit en dus ook aan media-aandacht wint.

Tekst: Jessica Riemsdijk - Foto's: Gerrie Hoekstra, Boudewijn Pieters

rijyaris

Door de deelname van zeven debutanten in deze klasse en het vertrek van de kampioen van 2001, Eric Struijlaart, naar de Clio Renault Sport Cup kan er weer competitief geracet worden. Niet iedere debutant kan ook debutant in de race-sport genoemd worden. Zo komen we onder meer Marco Scholten tegen die al enkele seizoenen in de autosport te vinden is, onder meer in de Saxo en de Clio Cup.

pauline

Hoe voelt de Yaris voor een ervaren coureur aan? "Door het lagere vermogen van de wagen komt het meer aan op precieze manoeuvres dan op brute kracht en het uitaccelereren verloopt minder snel". Dit betekent dat stuurmanskunsten een belangrijke rol spelen in deze race.

Bij de training vonden Patrick Borst en Paulien Zwart zich na enkele ronden terug in de top. Verrassend was echter dat Ivo Berger van de Haagsche Olifant in de laatste minuten van de training de pole position naar zich toe wist te trekken. Zelf had hij een verklaring:"ik heb de hele winter waar mogelijk gereden en ook een vervolgcursus gedaan". En dit blijkt zijn vruchten af te werpen.

berger
Ivo Berger en Nicolette v.d. Hoek Ostende waren bij de training voorin te vinden.

Tijdens de voorbereiding maakte hij een ontspannen indruk, maar direct na de start moest hij de kop afstaan aan Patrick Borst die vanaf een tweede positie vertrok. Paulien Zwart consolideerde een derde positie en ging de strijd aan met Berger.

actienicolet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet