NASCAR

NASCAR: Formula Gloria kampioen Joey Hansen in Nascar Canadian Tire series

480_podium_zetec_1274

Voormalig Formula Gloria-kampioen Joey Hanssen, die zowel in de BRL Light-series als de Formule Ford (rechts op foto boven) met podiumplaatsen naar huis ging, zoekt het komend seizoen hogerop. De pas 17-jarige Limburger heeft ambities en gaat komend seizoen in de NASCAR Canadian Tire Series uitkomen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR

Rookie-titel als doel
De jeugdige Hansen hoopt komend seizoen een gooi te doen naar de Rookie-titel in de Canadian Tire Series. Daarvoor heeft hij een contract getekend met het team van DJK Racing van vader en zoon Kennington. Hoewel DJ Kennington vorig jaar geen wedstrijden won, eindigde hij als derde in het kampioenschap dat overigens gewonnen werd door Scott Steckly. Ook ervaren rijders als Andrew Ranger en Alex Tagliani gingen af en toe met de eerste prijs naar huis waarbij Ranger zelfs als derde in het kampioenschap eindigde.

Ervaring
Omdat men bij DJK Racing een schat aan ervaring heeft met dit soort auto’s, zal Hansen volledig door DJ Kennington gecoacht worden om de overstap van de eenzitters en de karts naar de Canadian Tire Serie NASCAR bolides zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Voor Hanssen start het NASCAR-seizoen op 23 mei op het Autodrome St. Eustace.

andrew_ranger

NASCAR Canadian Tire Series
In Canada wordt allang met NASCAR-achtige bolides geracet. Vroeger heette het kampioenschap CASCAR, een topserie in Canada. In 2006 echter werd deze serie officieel door NASCAR opgekocht. Het belangrijkste detail echter was dat de bandenmaat van de Goodyears veranderde. Ook kwamen er wat veiligheidsaanpassingen. Andrew Ranger, die wij ook uit de Formule Atlantic kennen, won de tweede wedstrijd op Mosport. DJ Kennington kwam zelfs al een enkele maal in de NASCAR Nationwide series uit. Ook in Canada komen de merken Ford, Dodge en Ford aan de start. Voor 2009 staan er maar liefst 13 wedstrijden op het programma waarvan er 12 op verschillende circuits in zes Canadese provincies worden verreden. Van deze dertien wedstrijden vinden er maar liefst negen op een oval plaats, terwijl de overige races op een normaal of stratencircuit gehouden worden. De Canadian Tire Series is volledig door NASCAR gesanctioneerd. Het doel is natuurlijk duidelijk; rijders klaarstomen voor de NASCAR Sprint Cup. Hoewel het erg moeilijk is om als buitenstaander hierin door te dringen, stonden er afgelopen weekend op Las Vegas buiten de vaste Amerikaanse deelnemers toch nog drie verschillende nationaliteiten op de startgrid, namelijk Juan Pablo Montoya (COL), Marcus Ambrose (AUS) en Max Papis (Ita).
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet