Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Tumultueuze ontknoping bij finale First Division (lang)


fordachter

Even derde
De naam van Jeroen de Jong stond in het begin van de training enige tijd op een derde plaats algemeen. "Een leuk gezicht, al weet je dat het niet zo lang duurt. De training verliep goed. We hebben nog wat aan de auto veranderd en zijn op de goede weg. Ik heb daardoor meer vertrouwen in de auto. Van de winter moeten we veel testen.We realiseren ons echter dat een Swift uit 1998 zijn beperkingen heeft." In de vrije training beleefde De Jong in het Scheivlak nog een angstig moment toen een wiel voor zichzelf begon en hij kansloos de grindbak in verdween. "We hebben het nagekeken en het wiel was goed vastgezet. Het is een trilling in het wiel zelf waardoor het losloopt. We hebben het nu maar definitief aan de kant gezet."

mpjvl_finale

Kampioen in de fout
Net als in de training was de baan op de vroege zondagochtend op enkele plaatsen nog verraderlijk glad. Dit keer was echter wel de nachtelijke regen de oorzaak. Met name in de nieuw gedoopte Kumho-bocht was het daardoor oppassen geblazen. Uitgerekend de grote winnaar van dit jaar, Van Lagen, liet zich door de natte plek verrassen en spinde al in de opwarmronde. In plaats van achter het veld aan te sluiten, nam de Nederlands- en Benelux Kampioen zijn derde startpositie weer in. Een kostbare fout. Al snel werd Van Lagen de zwarte vlag getoond. Alsof er niets aan de hand was, reed Van Lagen echter door. "In de eerste ronden was het zo druk om me heen dat ik niet heb gekeken. Daarna zag ik een bord met nummer 8 en nummer 65 en ik heb 12. Ik dacht dat als je in de opwarmronde spinde en de laatste man nog niet gepasseerd was, je gewoon je startplaats weer mocht innemen. Ik was me van geen kwaad bewust. Ik baal hier behoorlijk van. De auto lag ook niet lekker. Door die crash van gisteren was er een vlakke plek op de band ontstaan." Na een zo succesvol verlopen seizoen sloot de MP Motorsport-rijder het jaar met een tweetal beduidend mindere races (Spa en Zandvoort) af.

koster_los

nietblijTe Pas van kop af
Te Pas profiteerde optimaal van zijn pole position en pakte meteen de kop. Achter de Geva rijder sloten Meijer en Benjamini aan terwijl Van Lagen terugviel naar een vierde positie. Een uitstekende start maakte Maassen die in de eerste ronde oprukte van een zevende naar een vijfde plaats. Nog beter verging het de van een elfde plaats vertrokken MP Motorsport-rijder Ardi van der Hoek. "Ik had een raketstart, precies het juiste toerental. Voor me week iedereen uit en moesten ze, omdat ze zo dicht op elkaar zaten, vroeg in de remmen. Ik had vrij baan en kon er zo langs. In de Tarzanbocht pakte ik ook nog iemand buitenom en lag zelfs even vijfde." Gaandeweg de race moest Van der Hoek de snellere Florie en Strous voorbij laten om vervolgens op een achtste plaats liggend van de baan te spinnen. "Bij het remmen blokkeerde opeens de achterkant en stond ik achterstevoren. Jammer want de snelheid zat er verder goed in."

Jaap Hekker reed zijn tweede race in de Mygale 2002 van Van Amersfoort Racing, maar het zat hem niet mee. Al in de eerste bocht werd hij door Dillon Koster aan de achterzijde geraakt en ging in de rondte. Daarbij ging Koster met zijn wielen over de Formule Ford van Hekker heen. Koster kon zijn race vervolgen, voor Jaap Hekker was het meteen over en sluiten.

geva_tristan
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet