Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Tumultueuze ontknoping bij finale First Division (lang)

podium

Met een start-finish zege heeft Tristan te Pas tijdens de Finaleraces zijn eerste Van Uitert Formule Ford overwinning van dit seizoen in de wacht gesleept. Achter de leider ontspon zich een fraai gevecht om de resterende ereplaatsen. Uiteindelijk kwamen Benjamini en Xavier Maassen als tweede en derde uit de bus. Een negatieve hoofdrol speelde Jaap van Lagen door een zwarte vlag te negeren en zich in het gevecht om de derde plaats te mengen. Bij de First Division ging de overwinning naar Junior Strous, maar kende de ontknoping van het Nederlands- en Benelux Kampioenschap een letterlijk knallend slot. Marijn van Kalmthout pakte uiteindelijk beide titels.

Tekst: Remco Scheelings - Foto's: Gerrie Hoekstra en Boudewijn Pieters

kalmthout_kwaadBeroofd van zijn titel kookte Van Kalmthout van woede en ging verhaal halen bij Koel.

De tiende en laatste wedstrijd meetellend voor het Nederlands- en Benelux Kampioenschap in de Van Uitert Formule Ford kwam voor een aantal rijders niet op het meest gelukkige moment. Volgend weekend wordt op het Engelse circuit van Brands Hatch het Formule Ford Festival verreden, het officieuze Wereld Kampioenschap in deze fel bevochten klasse. De eerste trainingen van deze race beginnen al op maandag, de dag na de Finaleraces. De Formule Ford rijders vonden bij de Zandvoortse organisatie een gewillig oor, waardoor hun race al op zondagmorgen op 9.30 stond gepland. Direct na de race verlieten de eerste trucks dan ook de Zandvoortse duinen om nog dezelfde avond in Brands Hatch de tenten te kunnen opslaan. In de A-klasse waren zowel de Nederlandse- als de Benelux titel al beslist in het voordeel van Jaap van Lagen. Voor de rijders in de First Division, de klasse voor auto¹s van twee jaar en ouder, waren de Finaleraces nog van groot belang. Om ieder punt moest gestreden worden. Met een gelijke stand in het Benelux Kampioenschap en slechts twee punten verschil in de Nederlandse titelstrijd gingen Michael Koel en Marijn van Kalmthout de laatste wedstrijd in. Zelfs de op een derde plaats liggende Helmert-Jan van der Slik was nog niet geheel kansloos.

koel_pffNatte baan
Ook de training van de Van Uitert Formule Ford stond als eerste gepland. De rijders werden daardoor al op zaterdagmorgen om 9.30 bij een temperatuur van nog geen tien graden de baan opgestuurd. Alsof het een Formule 1 training betrof, kwamen de meeste rijders na één ronde alweer de pits binnen gereden. De reden was opmerkelijk, natte plekken op de baan. De veegwagen die de baan moest schoonmaken, had daarbij het nodige water op het asfalt achtergelaten, een door de rijders weinig gewaardeerde actie.
Omdat met name de First Division rijders wel bleven rijden, was de volgorde na een kwartier trainen voor een aantal rijders wel een foto van het scorebord waard. Op pole position Henk Vuik, gevolgd door Dejo rijders Hansepeter en Jeroen de Jong.

Hoewel Koel in eerste instantie nog wel gehuldigd werd, was aan zijn gezicht te zien dat hij de bui al zag hangen.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet