Formule 1

Formule 1: Ook Toyota voelt de kredietcrisis en vraagt noodlening aan

toyota_vreugde

Wordt Toyota het volgende automerk dat klappen krijgt van de kredietcrisis? Hoewel de Japanners afgelopen jaar wereldwijd koploper waren in het verkopen van wagens, heeft de fabrikant nu een noodkrediet aangevraagd.

Toyota, dat in de Formule 1 actief is met Jarno Trulli en Timo Glock als coureurs, heeft een noodlening aangevraagd bij de Japanse Bank voor Internationale Samenwerking. Dat maakte Toyota Financial Services, het deel van het bedrijf dat consumenten leningen geeft om een auto te kopen, vandaag bekend. Toyota wil vermoedelijk ruim 1,5 miljard euro, maar maakte het bedrag niet bekend. "Deze stap is bedoeld om onze financiële bronnen te spreiden nu de internationale markt steeds krapper wordt, vooral in de Verenigde Staten’’, aldus een woordvoerder.

Minder auto’s produceren
Toyota verkocht in 2008 meer auto's dan welke fabrikant dan ook. De 77 voorgaande jaren stond General Motors op de eerste positie. Ondanks de goede resultaten van de Japanse automaker is het bedrijf niet ongevoelig voor de financiële crisis die de wereldeconomie in zijn greep heeft. Toyota verwacht deze maand het eerste verlies in de geschiedenis van het bedrijf bekend te moeten maken. Toyota maakte gisteren al bekend dat het bedrijf het komende boekjaar, dat in april begint, 12 procent minder auto’s zal produceren.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet