IndyCar

IRL: A.s. maandag start belastingfraudeproces tegen Helio Castroneves

A.s. maandag begint in Miami het proces tegen Penske-coureur Helio Castroneves. De Braziliaan wordt er van verdacht om 5.5 miljoen dollar aan inkomen buiten het zicht van de Amerikaanse belastingen gehouden te hebben zodat hij daarover geen inkomstenbelasting behoefde te betalen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s: IRL

castroneves
Was dit het laatste wat we van Helio Castroneves zagen?

Castroneves aangeklaagd wegens belastingontduiking
In november j.l. werd Helio Castroneves samen met zijn zus Kati op zes punten aangeklaagd wegens belastingontduiking en oplichting. De verdediging van Castroneves heeft het erop gegooid dat hij geen controle had over Seven Promotions, een Pan-Amerikaans bedrijf dat eigendom is van vader Castroneves die sinds 1982 in de autosport actief is. In 1999 richtte hij “Seven Promotions” op om de carriere van zijn zoon te promoten. Daarvoor spendeerde zijn bedrijf Corpal Tubas zesvoudige bedragen om de carriere van Helio te financieren. De verdediging wil aantonen dat het bedrijf volledig in handen is van vader Castroneves.

Ook Alan Miller, de advocaat van Castroneves moet volgende week voor de rechter verschijnen. Miller heeft als Adrian Fernandez, Jimmie Johnson, Kevin Savoree(mede-eigenaar van Andretti Green Racing), teambaas Roger Penske en Ric Moore(de vader van de betreurde Greg Moore) als getuigen opgeroepen.

Wat de uitspraak van het proces zal zijn, het is koffiedik kijken. Als Castroneves en zijn zus Kati schuldig bevonden worden, dan hangt hun 30 jaar celstraf boven het hoofd. Het is duidelijk dat de Amerikaanse justitie juist in deze zware tijden een voorbeeld wil stellen. Castroneves werd in november op borgtocht van maar liefst 10 miljoen dollar vrijgelaten. De uitspraak kan variëren tussen vrijspraak, een enorme geldboete of als ongewenst vreemdeling Amerika uitgezet worden. Insiders houden sterk rekening met de laatste twee opties. Oud Penske-teamgenoot Gil de Ferran, die nu zijn eigen sportscarteam in de ALMS runt, werd recentelijk door de media op de “affaire Castroneves” aangesproken. De Ferran schudde alleen maar bedenkelijk zijn hoofd.

spyderman_castroneves
Oefende Helio Castroneves de afgelopen jaren alias Spyderman voor Prison Break?
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet