Formula Ford

Formule Ford: Spa primeur voor Ton Strous junior (lang)


fordspa5

Tweede Van Amersfoort auto
Tevreden, ondanks zijn veertiende startplaats, was Jaap Hekker. Kort voor de race in Spa kwam de deal rond om in de tweede Van Amersfoort Mygale plaats te nemen. "We kwamen met onze Van Diemen niet vooruit, we kregen de afstelling niet voor elkaar. Van Amersfoort rijdt met een Mygale en dus wilden we kijken waar we nu echt stonden. Het is een wereld van verschil. De auto voelt veel beter aan. Ik ben in de vrije training voor het eerst ingestapt en ga nog steeds sneller. Met het team werkt het ook super. Na de training wordt alles naast elkaar gelegd, de indruk van de rijder, computeruitdraai, de resultaten van je teamgenoot. Daar leer je heel veel van."

fordspa17

First Division
Bij de auto's ouder dan twee jaar stond Strous jr. uiteraard op de eerste plek gevolgd door Helmert-Jan van der Slik. Met een vijfde plaats algemeen scoorde Van der Slik opnieuw uitstekend. "Ik had een slipstream van Benjamini en reed toen mijn snelste ronde. Ook daarna bleven de tijden echter goed." Van der Slik ging met wat extra gewicht de race in. Voor de wedstrijd kreeg Van der Slik namelijk een taart uitgereikt. Deze traktatie had hij verdiend na een gewonnen weddenschap met Fast Company's Gerrie Hoekstra over een te behalen podiumplaats bij de vorige race. Uiteraard was de taart voor de race al bijna op. De leider in de tussenstand van het Benelux Kampioenschap Michael Koel, bezette de derde startplaats.

fordspa12

Chaos bij Les Combes
Vanaf een derde startrij was het Van Lagen die het best reageerde op het verspringen van het licht. Daarmee kwam een groep van vijf man, Benjamini, Strous jr., Meijer, Van Lagen en Tristan te Pas, meer naast dan achter elkaar op Les Combes af. Strous en Meijer waren duidelijk, "wat Van Lagen probeerde kon echt niet, met twee wielen op het gras nog later remmen dan de rest." Bijna de hele kopgroep belandde naast de baan. Toen de stofwolken waren opgetrokken bleek pole-man Benjamini het grootste slachtoffer. Na ook nog een spin op het gras moest de KNAF Talent First rijder 300 meter achter het veld weer aansluiten. Ook Van Lagen was uiteindelijk weinig opgeschoten en lag weer vierde. Het best uit het strijdgewoel kwam Te Pas naar voren, direct gevolg door Strous jr. en Meijer.

Stop en (no) go
In de tweede ronde was het echter Strous jr. die de koppositie van Te Pas kon overnemen. Een ronde later was het ook Meijer die Te Pas met een fraaie actie wist te verrassen. Door het gevecht om de tweede positie was ook Van Lagen er weer in geslaagd aan te sluiten. In zijn drang om naar voren te komen, was het in de vierde ronde opnieuw raak voor Van Lagen. Hoewel iets meer geduld hem waarschijnlijk verder gebracht zou hebben, zette Van Lagen zijn Mygale naast die van Te Pas. Beide auto's raakten elkaar waarbij Te Pas na een luchtreis uit de wedstrijd verdween. Van Lagen kon vanaf een zesde positie zijn race vervolgen. Wat door Van Lagen als een race-ongeluk werd afgedaan, zag de wedstrijdleiding duidelijk anders. De MP Motorsport rijder werd voor een stop en go penalty naar binnen geroepen. Met de straf van 30 seconden leek het stilstaan in de pits echter meer op een 'no go'. Van Lagen was hiermee verder kansloos voor een hoge klassering.

fordspa8
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet