Formula Ford

Formule Ford: Beide titels voor Jaap van Lagen bij Trophy of the Dunes (lang)


benjamini

Overstuur
KNAF Talent First-winnaar Ben Jamini, uitkomend voor Van Amersfoort Racing, moest genoegen nemen met de zesde plaats. Hij wachtte net als Paul Meijer lang voordat hij de baan op ging. "Ik kampte met veel overstuur, daar had ik tijdens de vrije trainingen ook al last van", aldus Ben Jamini. "Ik heb tijdens de training nog iets aan mijn auto laten veranderen. Dat was wel een verbetering, maar onvoldoende voor een toptijd." Helmert-Jan van der Slik was de snelste in de First Division (zevende tijd algemeen). Michael Koel stelde de tweede startpositie veilig (negende algemeen), hij kwam niet verder dan zes ronden. "Toen vloog de koppakking er tussenuit", verklaarde de titelkandidaat. "De motor is stuk, we gaan voor de race onze reservemotor inbouwen."

kalmthout_champagne

Marijn van Kalmthout reed de derde tijd met zijn Van Diemen 2000 (tiende algemeen) en toonde zich daarmee tevreden. De Hoofddorpse Ford-dealer wordt gesteund door Elf, maar hij reed in een raceoverall met badges van Fina. De verklaring: toen de vuilnisman langskwam bij de stomerij waar Marijn zijn pakken laat reinigen, zag deze de vuilniszak waarin de raceoveralls zaten voor afval aan. Zo verloor Van Kalmthout drie raceoveralls. Gelukkig had hij nog twee oude exemplaren, uit de tijd dat Van Kalmthout Racing door Fina werd gesponsord.

start

xa4_remmen

Foutje
De start van de race begon turbulent; Van Lagen startte vanuit de tweede versnelling en kwam niet zo best weg. Paul Meijer profiteerde en dook als eerste de Tarzanbocht in. Michel Florie had een superstart en zat kort achter Van Lagen en Meijer. Geflankeerd door links Te Pas en rechts Maassen gingen ze tegelijk de Tarzanbocht in. Te Pas stuurde iets eerder in, raakte daarbij Florie op zijn linker voorwiel en omdat Maassen rechts naast hem zat raakte Florie hem met zijn rechterachterwiel. Pech voor Michel Florie, want zijn Mygale was perfect afgesteld en leek om de winst in de wedstrijd te kunnen meedoen. Iedereen kon weliswaar doorrijden, maar iets later in de race bleek de auto van Florie toch zoveel schade opgelopen te hebben dat voor hem de race voorbij was. Bij het ingaan van het scheivlak brak achter de wishbone, waardoor het rechtervoorwiel omhoogkwam. Sturen hielp niet meer dus ging Florie rechtdoor.

paul_voor

Bij de start nam Paul Meijer de leiding, maar deze vreugde duurde niet lang. Jaap van Lagen stelde al in de eerste ronde orde op zaken door de leiding over te nemen. Deze positie stond hij niet meer af. In de eerste vier ronden reden Van Lagen, Paul Meijer en de beide rijders van Geva Racing Xavier Maassen en Tristan te Pas vlak achter elkaar. Daar kwam een einde aan, toen de Van Diemen van Meijer uitbrak in het Scheivlak en Xavier Maassen hem niet meer kon ontwijken. "Ik had iets overstuur in het Scheivlak. Ik stuurde tegen, toen kwam ik op het vuile gedeelte van de baan terecht", aldus Meijer na de race. "Ik bleef op de baan, maar helaas raakte Xavier mij toen. Dat was voor ons beiden einde race." Tristan te Pas erfde zo de tweede plaats, een positie die hij tot op de finish vasthield. "Ik wilde naar Jaap toe rijden, maar dat lukte niet. Het gat tussen Jaap en mij bleef constant", aldus Te Pas.

jaap_voor
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet