Formula Ford

Formule Ford: Jaap van Lagen ook op het water op Zolder de beste (lang)

fcford18

3fcfordHet is te zwak uitgedrukt om de zevende race van het Benelux-kampioenschap Van Uitert Formule Ford een 'regenrace' te noemen. Ergens diep onder het water op het circuit van Zolder lag volgens de overlevering asfalt, de banden hadden de grootste moeite om zo nu en dan een stukje over het wegdek te rollen. Ook onder deze omstandigheden bleek Jaap van Lagen de beste deelnemer van het veld. Hij won de race, alweer zijn zesde van het seizoen. In de First Division won Marijn van Kalmthout. Hij toonde aan dat een slechte repetitie toch in een goede uitvoering kan eindigen.


Tekst: Roy van der Laan - Foto's: Gerrie Hoekstra en Boudewijn Pieters

De race van de Van Uitert Formule Ford werd verreden in het voorprogramma van de 24 uren van Zolder. De wedstrijd werd daarom al op zaterdag afgewerkt. Er waren aanvankelijk twee tijdtrainingen gepland, één op donderdag en één op zaterdag. In een laat stadium werd de donderdagtraining gedegradeerd tot een vrije training, zodat de rijders hun tijd op zaterdagochtend moesten zetten. Dat was allesbehalve ideaal; een deelnemer die zijn auto tijdens de tijdtraining zwaar zou beschadigen, kon deelname aan de race vergeten.

Zesde overwinning voor Jaap van Lagen

Het startveld was met 20 deelnemers kleiner dan we gewend zijn van de Van Uitert Formule Ford. Christiaan Jorissen was er tijdens de Marlboro Masters al niet meer bij vanwege financiële tekorten, Ton Strous jr. richt zich de rest van het seizoen op de Duitse Formule BMW. Michael Mason was wel van de partij, maar hij kon niet in actie komen vanwege technische problemen. De mogelijkheid bestaat dat Ho-Pin Tung dit seizoen nog in actie komt bij zijn oude team Van Amersfoort Racing. Dat zou een welkome aanvulling van het veld zijn.

10fcford
Singing in the rain...
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet