Formula Ford

Formule Ford: Xavier Maassen onttroont Jaap van Lagen in tumultueuze Masters race (lang)


actie_vanachter

Strijd om de kop
Na het vertrek van de safety-car ontspon zich een prachtig gevecht om de kop tussen Maassen, Benjamini en Van Lagen. Met name de laatste twee maakten elkaar het leven zuur waarbij het tweetal door extreem laat te remmen de aansluiting met Maassen net wist te behouden. Pas in de laatste ronde stuurde Van Lagen bij het aanremmen voor de Tarzanbocht zijn MP Mygale in een prachtige actie langs Benjamini. Daarmee pakte Van Lagen alsnog de tweede plaats. Van Lagen: "ik moest na de Formule 3 weer ontzettend wennen aan het remmen. Daardoor konden Strous jr. en Benjamini me passeren.

fcford1

Die safety-car kwam dan ook heel ongelukkig uit. Daardoor kreeg ik net niet genoeg rondjes om het juiste gevoel weer terug te krijgen. Later ging het weer super en kon ik Benjamini uitremmen. Als de race twee ronden langer had geduurd, had ik kunnen winnen. Met deze uitslag ben ik zeker gezien de stand in het kampioenschap ook dik tevreden." In de strijd om de kop zette Benjamini met 1:45.047 seconden niet alleen de snelste raceronde maar ook een nieuw baanrecord op de klokken.

geva_aanbid

xa4_champagneChampagne
Stralend middelpunt was uiteraard Xavier Maassen. "Helemaal super natuurlijk, eindelijk strijden we met gelijke wapens en is het gat gedicht. Voor zoveel mensen winnen is gewoon fantastisch. In de eerste ronde kon ik een gaatje slaan. Helaas kwam toen de safety-car de baan in, anders was ik weg geweest. Nu konden Benjamini en Van Lagen aansluiting houden. Ze waren wel dichtbij maar ze konden niet aanvallen. Het was een zaak van je goed concentreren."

Best of the rest
Michel Florie bereikte met een fraaie vierde plaats zijn hoogste Masters klassering. "Ongelooflijk dat die mannen achter me me niet ingehaald hebben. Door het duwen van Meijer was na de tweede ronde de achterwielophanging krom. Zelfs op het rechte stuk moest ik aan alle kanten bijsturen. In het begin was de snelheid er en had ik mee kunnen doen om de kop, nu verloor ik de aansluiting en mag ik nog blij zijn met die vierde plaats." Echt gelukkig was de Amsterdammer niet met het rijgedrag van een aantal van de 'jonge honden'. Lange tijd vormde Ardi van der Hoek een bedreiging voor de vierde positie van Florie. In de laatste ronde spinde de MP Motorsport rijder echter en viel daardoor terug naar een achtste positie. "De rembalans was gedurende de wedstrijd wat verlopen. Kort voor het einde heb ik die bijgesteld, maar blijkbaar niet voldoende. In de Renaultbocht stond ik opeens achterstevoren." Daarvan profiteerde teamgenoot Dillon Koster die daarmee na een matige dertiende trainingstijd de vijfde positie in de schoot geworpen kreeg. "De training moet gewoon beter, ik moet van te ver komen, ik ben ook nu weer in de race sneller geweest dan in de training."
dwars
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet