Formula Ford

Formule Ford: Fantastische inhaalrace Retera

Op Circuitpark Zandvoort heeft Dennis Retera korte metten gemaakt met alle concurrentie. Door zijn pech van gisteren moest hij vanaf de 22e plek starten, maar het spreekwoordelijke warme mes door de boter was niets bij de inhaalrace van de ontketende Retera. Hij overklaste het hele veld en reed binnen tien rondjes van achterin het veld naar de koppositie.

 Retera wint


Tekst: Daan Jeuken

Ook Michel Florie had zijn inhaalrace ingezet, maar had het lastiger dan Retera. Florie, als 27e gestart, bleef rond de tiende plek hangen, toen hij zijn race zag stranden in de grindbak, waar hij onder andere gezelschap had van Gregory Fargier. De winnaar van gisteren kon zijn eerste plek in de openingsfase van de race behouden, maar spinde in de vierde ronde en viel ver terug.

Op plaats twee en drie eindigden David Caussanel en Liroy Stuart. Stuart pakte na het wegvallen van Fargier de eerste plek, maar Caussanel haalde met een gewaagde actie de eerste plek naar zich toe, waarna Fargier ook onmiddelijk Dennis Retera aan zich voorbij zag komen. Caussanel kon slechts enkele bochten genieten van zijn eerste plaats, want de ontketende Retera liet zien wie de snelste man van het veld was. Zo haalde Retera de overwinning naar zich toe en mag zich Beneluxkampioen noemen.

“Het was een fantastische race", glunderde Retera. "Ik heb iedereen lekker kunnen inhalen en om zo te winnen is veel mooier. Het was soms best close, maar ik kreeg genoeg ruimte. Ik moest echter wel mijn hoofd bij het kampioenschap houden, dus kon niet te veel risico's nemen. Volgend jaar moeten we echter hogerop, ik hoop op de Formule 3, in Duitsland of Engeland.”

“Voor de race had ik niet verwacht dat ik had kunnen winnen", vervolgde Retera. "Ik had me voorgenomen om maar gewoon zoveel mogelijk gas te geven en te kijken waar het schip zou stranden. Mijn start was ook nog niet eens geweldig, dus toen dacht ik nog niet eens aan een overwinning. Bovendien wordt inhalen vooraan steeds moeilijker, maar toen ik bij de topvijf kwam ging ik voor het podium. Als je dan in de topdrie zit weet je dat je kunt winnen."

In de First Division was het gastrijder Allard Kalff die de overwinning voor zich opeiste. Een mooi jubileum voor Kalff, die vijfentwintig jaar geleden debuteerde in de autosport, in de Formule Ford. “Jammer dat ik niet zo vaak in zo’n ding rijdt, want het is erg leuk.”

Race 2 TOTAL Excellium Formule Ford kampioenschap,
Trophy of the Dunes, Circuit Park Zandvoort, zondag 18 september 2005

1. Dennis Retera
2. David Caussanel, op 1.907
3. Leroy Stuart, op 2.280
4. Rogier Jongejans, op 2.598
5. Jean-Claude Borel, op 2.979
6. Julien Schell, op 3.244
7. David Zollinger, op 5.783
8. Allard Kalff, op 9.332
9. Henk Vuik jr., op 13.564
10. Jan Paul van Dongen, op 14.900

First Division
1. Allard Kalff
2. Jan Paul van Dongen
3. Hans Boer
4. Balaizs Vajta
5. Auke Genemans
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet