Formule 1

Formule 1: Christijan Albers wordt eerste rijder bij Minardi

Christijan Albers is officieel gepresenteerd als eerste rijder van de Minardi-Cosworth Formule 1-renstal voor 2005. De geboren Larenaar tekende een contract voor één seizoen bij de renstal van Paul Stoddart. Een zichtbaar opgeluchte Albers ziet met het Minardi-contract een langgekoesterde droom in vervulling gaan. Albers in het Amsterdamse Bilderberg Hotel: "Ik ben zooo trots!" 

 

Tekst: Ralf Dennissen  
Fotografie: Boudewijn Pieters
 

Over de voor Minardi zo belangrijke commerciële achtergronden van de deal wilden de betrokken partijen niet heel veel kwijt. Op 27 januari presenteert Albers, wederom in Amsterdam, de sponsoren die zijn zitje moeten mogelijk moeten maken. De ABN-AMRO behoort niet tot die sponsors maar heeft wel het financiële traject begeleid, vertelde Albers' manager Lodewjk Varossieau. En nadat een ABN-medewerker hem het een en ander influisterde: "Ik mag nu ook vertellen dat ABN-Amro een bankgarantie heeft afgegeven." 

 

Naar verwachting zal Albers' sponsorpakket bestaan uit een aantal bedrijven dat hem nu ook al steunt, zoals JVC, Telfort en wellicht ook Trust. De ondersteuning van de Dordtse firma is echter afhankelijk van het exclusiviteitscontract dat nog steeds bestaat met Jos Verstappen. Ook Michiel Mol van Lost Boys / Media Republic doet een duit in het zakje. "Belofte maakt schuld", refereerde hij aan een eerder gedane toezegging van harde valuta indien een Nederlander de F1 zou halen. En dan is er nog media-tycoon John de Mol, wiens rol in de Minardi-Albers-connectie nog steeds niet helemaal duidelijk is.

   

"Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan", vertelde Albers de aanwezige pers over wat gerust de kroon op zijn carriëre tot nu toe genoemd mag worden. "Omdat de topteams in de Formule 1 alleen ervaren rijders aannemen, is Minardi een ideale opstap. Ik heb een hele nette test gehad bij Jordan, toch 63 ronden kunnen rijden in een F1-bolide, dus wat wil je nog meer. Het beslissen daar duurde gewoon veel langer en dit aanbod lag er, daarom hebben we het gewoon gedaan."

 

"Ik heb hier zes jaar lang voor moeten vechten. Dit jaar voelde ik gewoon dat het goed zou komen door de fantastische mensen om me heen. Dat ik bij Jordan en Minardi ook direct snel was in de auto, gaf de doorslag. Toen wist ik ook dat ik het kon", gaat de nu ex-Mercedes-Benz coureur verder. "Als ik volgend jaar door de pitstraat loop zal ik eerst wel tegen al die rijders opkijken, misschien zit ik daar wel ineens naast Michael Schumacher bij de persconferentie... " 

 

De persconferentie zelf liep gesmeerd; het opruimen van de auto daarintegen was een klus op zichzelf. Tezamen met de picolo's van het Bilderberg hotel werd moeizaam door de schuifdeuren gemanouvreerd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet