Diversen

Div: Autosport Awards Londen

 

De jaarlijkse uitreiking van de Autosport Awards, georganiseerd door het gelijknamige Britse weekblad, is een van de weinige momenten waarop de toppers uit vrijwel alle disciplines van autosport bij elkaar komen. Van Formule 1 tot Champ Cars, van IRL tot rally en van DTM tot sportwagens: wie uitgenodigd wordt voor de uitreiking in het Grosvenor House aan de Londense Park Lane zegt niet snel "nee". De "Great Room" van het uitermate luxueze hotel geldt als een van de grootste dinerzalen van Europa met een capaciteit van 1300 gasten, en dan is er altijd nog een flinke wachtlijst... Als "International driver of the year" werd Jenson Button gekozen. De meest begeerde trofee, die voor de "McLaren Autosport BRDC Young Driver of the Year", ging naar de 18-jarige Paul di Resta, die het afgelopen seizoen uitkwam in de Britse Formule Renault en komend jaar, hoogstwaarschijnlijk met Manor Motorsport, in de Formule 3 Euroseries zal rijden. 

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions

 
 

Een van de Nederlanders bij de uitreiking van de Autosport Awards in Londen was Xander Heijnen (hier in het midden tussen Opel-DTM-coureur Peter Dumbreck en diens echtgenote Claire). Heijnen is perswoordvoerder van de GPWC-organisatie, het samenwerkingsverband van automobielfabrikanten die vanaf 2008 een eigen wereldkampioenschap willen organiseren als alternatief voor de Formule 1. "De ontwikkelingen zijn in volle gang, het is een turbulente periode", meldde Heijnen, die evenals uw scribent de avond ervoor in het Oostenrijkse Zell am See bij de BMW Motorsport Party was en via München naar Londen vloog. Andere Nederlanders bij de Autosport Awards waren Formule 1-testrijder Robert Doornbos, PR- en sponsorconsultant Mick de Haas en Ed Heuvink, autosport-PR-representant van Valvoline. Onder de aanwezige rijders en oud-rijders bevonden zich vanuit de Formule 1 Mika Häkkinen, David Coulthard, Jenson Button, John Surtees, Zsolt Baumgartner, Christian Klien, Stirling Moss en Allan McNish, vanuit de Champ Cars regerend titelhouder Sebastien Bourdais, IRL-kampioen Tony Kanaan en diens teamgenoot Dario Franchitti plus rookie van het jaar AJ Allmendinger, vanuit de rallysport onder anderen Colin en Alister McRae, Marcus Grönholm en Carlos Sainz, die een staande ovatie kreeg voor zijn prestaties en vanuit de DTM Gary Paffett, de al genoemde Dumbreck en ook Formule 3 Euroseries-kampioen Jamie Green, die evenals Häkkinen en McNish volgend jaar zijn debuut in de DTM maakt. De organisatie van de nieuwe in het Midden-Oosten gebaseerde raceserie A1 Grand Prix was een van de sponsors van de uitreiking van de Autosport Awards. In de Ball Room van het Grosvenor House stond de door Lola ontworpen bolide tentoongesteld. Organisator Sjeik Maktoum Hasher Maktoum al Maktoum was in Londen aanwezig en toonde zich zeer verheugd over de grote belangstelling voor zijn geesteskind. De nieuwe klasse gaat in september 2005 van start, in eerste instantie in landen als Dubai, China, Japan, Australië, Maleisië, Zuid-Afrika en Bahrein.

 Minstens zo gewild als uitnodigingen voor de Autosport Awards zelf zijn kaarten voor de afterparty, die ditmaal plaatsvond in de trendy club "Pacha" nabij het Victoria Station. Het feest werd gesponsord door British American Tobacco, dus het was niet verwonderlijk dat de disco werd opgesierd door een heuse BAR Formule 1-auto.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet