Formule 2

GP2 Series kondigt deelnemers voor 2005 aanBridgestone exclusief bandenleverancier voor opstapklasse naar Formule 1
 Vandaag heeft de nieuwe GP2 Series raceklasse de deelnemende teams voor het seizoen 2005 bekend gemaakt. Initieel zullen twaalf teams aan de start van deze nieuwe klasse verschijnen, die ook wel gezien wordt als opstapklasse voor jong talent naar de Formule 1. In de GP2 Series wordt gereden met identieke auto's, voorzien van een Dallara chassis en een 600 pk sterke krachtbron van Renault. Bridgestone treedt op als de officiële en exclusieve bandenleverancier voor de GP2 Series. 

Tekst en foto: PR 

De GP2 Series is opgezet voor een minimale periode van drie jaar en tot 2008 zullen er jaarlijks ten minste 24 deelnemende auto's aan de start verschijnen.Bridgestone heeft zich opgeworpen als officieel en exclusief bandenfabrikant voor de GP2 Series. De voorgeschiedenis van Bridgestone als uiterst succesvol banden-leverancier voor het hoogste platform van de autosport, de Formule 1, heeft daarin een grote rol gespeeld. De afgelopen jaren wist Bridgestone samen met Ferrari maar liefst vijfmaal op rij de wereldtitel te bemachtigen.

Gevestigde namen
Vandaag heeft de organisatie van de GP2 Series de namen van de twaalf deelnemende teams bekend gemaakt en daarmee wordt direct het professionele karakter van de klasse duidelijk. Onder de deelnemers bevindt zich een aantal gevestigde namen, waaronder teams als Arden International, DAMS, David Price Racing en HiTech Piquet. Op termijn zal bekend worden welke rijders er in zullen stappen.

Topprestaties
Met 600 pk, carbon remmen en sequentiële schakeling garandeert de techniek van de GP2 Series topprestaties en spanning op de baan. Een acceleratie van 0-100 km/u in 2,95 sec en 0-200 km/u in 6,7 seconden, een topsnelheid van 320 km/u, 3,2G bij maximaal remmen; de cijfers spreken boekdelen. Bovendien zijn alle auto's identiek en dat betekent close racing. Een aantal verplichte pitstops per race staan bovendien garant voor spektakel in de pitstraat en de nodige inhaalacties op de baan.
Bernie Ecclestone, Lid van het Organiserend Comité van de GP2 Series, is zeer enthousiast over de nieuwe klasse. "Het idee achter de GP2 Series is eigenlijk eenvoudig," aldus Ecclestone. "We wilden een raceklasse ontwikkelen die voor jonge, talentvolle rijders de opstap naar de Formule 1 kan betekenen. Bovendien rijden we met betaalbare auto's die tot bijzonder hoge prestaties in staat zijn, die over een breed pakket aan afstelmogelijkheden beschikken en uiteraard aan de meest strenge veiligheidseisen voldoen. Kortom, een totaalpakket dat de komende jaren voor veel spanning gaat zorgen."

Weekend format
Alle evenementen worden verreden volgens een vastomlijnd programma, dat op vrijdag begint met een vrije training van 30 minuten, gevolgd door een kwalificatie van 30 minuten. Vervolgens vindt op de zaterdag de eerste race plaats over 180 kilometer, op de zondag gevolgd door een tweede race over 180 kilometer. De start grid op zondag wordt bepaald door de uitslag van de eerste race op zaterdag, waarbij de eerste acht posities van het startveld in omgekeerde volgorde.

Deelnemende teams
Arden International 
ART  Frankrijk
BCN Competicion Spanje
Campos Racing Spanje
Coloni  Italië
DAMS  Frankrijk
David Price Racing Groot-Brittannië
Durango  Italië
HiTech Piquet Groot-Brittannië
iSport International Groot-Brittannië
P1 Motorsport Groot-Brittannië
Super Nova Groot-Brittannië

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet