Formule 1

Patrick Huisman test Minardi Formule 1Zijn naam behoort bepaald niet tot het rijtje dat doorgaans vanuit de Nederlandse autosport de ronde doet als mogelijke Formule 1-coureurs. Des te verrassender is het dan ook dat Patrick Huisman aanstaande vrijdag op het Autodromo Santa Monica in het Italiaanse Misano een Formule 1-test zal afleggen voor het team van Minardi.

Tekst: René de Boer 

"Ik stond er zelf ook van te kijken", verklaarde Huisman exclusief tegenover AUTOSPORT.NL. Vanmiddag (woensdag) vertrekt hij naar Italië, waar morgen een stoeltje voor hem zal worden geschuimd. Vrijdag maakt de coureur uit Bornerbroek zijn Formule 1-debuut. "Ik rijd in de Porsche Supercup natuurlijk al jaren in de omgeving van de Formule 1, maar zelfs tijdens Grand Prix-weekeinden is er een wereld van verschil tussen de races in het bijprogramma en de Formule 1. Ik vind het fantastisch dat ik nu eens aan de andere kant kom", aldus de viervoudig Porsche Supercup-kampioen.  

Of de test een eenmalig optreden is of dat er een vervolg aan zit, kon Huisman niet zeggen. Feit is dat Minardi deze week op Misano een hele reeks rijders test en dat de samenstelling van het team uit Faenza voor 2005 nog niet bekend is. 

Voor Huisman, die bekend staat als specialist in toerwagens en GT's, wordt het zijn eerste echte optreden in een formulewagen. "Ik heb ooit, jaren geleden, eens een paar rondjes in een oude Formule Ford op Zandvoort gereden, maar dat was in de regen en ik paste er nauwelijks in. Ik heb geen idee hoe dat is, als je vanuit de cockpit zomaar op de voorwielen kunt kijken..." Of hij, met zijn lenge van bijna twee meter, wel in de Minardi Formule 1-auto past, zal de tijd moeten uitwijzen. "Morgen weten we meer", zegt Huisman. "Maar reken maar dat ik er alles aan zal doen om erin te passen. Zo'n kans laat ik natuurlijk niet aan mijn neus voorbijgaan! Zeg nou zelf, hoeveel Nederlanders kunnen er zeggen dat ze Formule 1 gereden hebben?!?" De gelegenheid tot testen op het circuit in Misano kwam tot stand via Muermans Vastgoed, het Limburgse bedrijf dat niet alleen persoonlijk sponsor van Patrick Huisman is, maar ook de Italiaanse Formule 1-renstal ondersteunt. "Aan het begin van het jaar zei Harry Muermans al een keer tegen me: "Ik ga voor jou een Formule 1-test organiseren", vertelt Huisman. "Muermans kennende was ik er wel vrij zeker van dat hij dat inderdaad zou gaan proberen, maar dan moet je nog maar afwachten of dat ook lukt. Een paar weken geleden kwam de toezegging en ik moet zeggen, ik verheug me er natuurlijk erg op. Mij is verteld dat ik vijftien ronden mag gaan rijden. Ik wil zoveel mogelijk genieten van de ervaring en indrukken opdoen. Het lijkt me echt fantastisch. Zo'n kans krijg je normaal gesproken natuurlijk nooit!" Over zijn eigen sportieve toekomst heeft Huisman nog geen duidelijkheid. "Er zijn diverse aanvragen en mogelijkheden. Ik zou heel graag weer willen terugkeren in de DTM, maar feit is dat het aantal beschikbare plaatsen daar vrijwel nihil is. In de Porsche Supercup heb ik diverse aanbiedingen, en ook voor Le Mans en enkele Amerikaanse wedstrijden zijn er meerdere mogelijkheden. De komende weken wordt er wat meer duidelijk. Eerst maar eens deze Formule 1-test doen, daarna zien we wel verder."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet