GT

FIA GT: Maassen en Luhr kampioen N-GT

 

Sascha Maassen en Lucas Luhr begonnen de laatste race van het FIA GT kampioenschap als tweede in de tussenstand van de klasse N-GT. Toch werden ze kampioen. De klassementsaanvoerders Stéphane Ortelli en Emmanuel Collard vielen na twee van de drie uur racen uit, de tweede plek van Maassen en Luhr was genoeg om de titel veilig te stellen. Het duo bestuurt een Porsche 996 GT3-RS van Freisinger Motorsport.
Andrea Bertolini en Mika Salo (Maserati MC12) wonnen de race op het circuit van Zhuhai in China.
 

tekst: Roy van der Laan 

Matteo Bobbi en Gabriele Gardel (Ferrari 550 Maranello) begonnen de race vanaf pole position, maar moesten na drie uur racen genoegen nemen met de derde plaats. De Maserati-equipes, tweede en derde in de training, stelden de dubbelzege veilig. Andrea Bertolini en Mika Salo wonnen met hun Maserati MC12, gevolgd door hun teamgenoten Johnny Herbert en Fabrizio de Simone. Zwaan's Racing, het enige Nederlandse team in het veld, eindigde als vijftiende met de Chrysler Viper.
De titelstrijd was al beslist in het voordeel van Luca Cappellari en Fabrizio Gollin (Ferrari 550 Maranello). Bobbi en Gardel waren al zeker van de tweede plaats. 

Onverwacht
 
Stéphane Ortelli en Emmanuel Collard (Freisinger Motorsport Porsche 996 GT3-RS) leken op weg naar de titel in de klasse N-GT. Een voorsprong van 4,5 punten op Sascha Maassen en Lucas Luhr zou voldoende moeten zijn. De werkelijkheid was anders. Ortelli en Collard vielen uit door eerst versnellingsbakproblemen en later een schuiver in het grind, terwijl Maassen en Luhr als tweede eindigden. De laatstgenoemden wonnen daarmee het kampioenschap. Een mooi resultaat voor het duo, dat al vier jaar een equipe vormt. Sascha Maassen leerde het racen mede in Nederland. Trouwe bezoekers van Circuit Park Zandvoort herinneren zich misschien nog dat de Duitser in 1990 aan het Benelux-kampioenschap Formule Ford 1600 deelnam. Hij eindigde destijds als tweede.
De klasse N-GT werd gewonnen door Christian Pescatori en Jaime Melo, die in de training ook al de snelsten waren met hun Ferrari 360 Modena. 
De derde plek was voor Jan Vonka en Miro Konopka (wie kent ze niet) met een Porsche 996 GT3. 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet