Sportscars

Sportscars: Toch kampioenschap voor Ganassi Racing

9162

Het team van Chip Ganassi dat in de CART en IRL series in overwinningen grossierde beleefde afgelopen jaar een mager seizoen in de Indy Racing Leaque en eveneens in de NASCAR series waarin men actief is.Dit jaar voegde Ganassi met steun van Toyota zelfs een sports-car team aan zijn outfit toe, en in typische Ganassi stijl veroverden ex-Champcar rijders Max Papis en Scott Pruett het GrandAm kampioenschap met een Riley-Lexus Daytona Prototype. De Italiaan Max Papis won in zijn lange carriere voor het eerst een kampioenschap!

Tekst Willem J.Staat
Foto GrandAm


De Riley Lexus nam direct de leiding voor de tweede Ganassi inschrijving, die bestuurd werd door de IRL coureurs Darren Manning en Scott Dixon.Wayne Taylor, de enige die de Ganassi boys nog kon bedreigen, kreeg in de zevende ronde met een brandstoftoevoerprobleem te kampen, waardoor hij een ronde achterstand opliep.Toch kregen de Ganassi boys de overwinning absoluut niet cadeau. Bij de rijderswissel in de 39e ronde, nam Scott Pruett het stuur over, maar reed in zijn enthousiasme iets te vroeg weg, waardoor de brandstofslang nog aan de Riley gekoppeld was.....Een stop/go was het gevolg, waardoor teamgenoot Luis Diaz de leiding overnam.Pas na de laatste stop in de 82e ronde, was de weg voor de combinatie Papis/Pruett definitief vrij voor de overwinning.  

"Voor mij persoonlijk is dit wel een erg vreemd weekend. Vorige week verloor ik mijn vrienden van Hendrick Motorsports en precies vijf jaar geleden verloor ik mijn beste race-kameraad Greg Moore hier." vertelde Papis na afloop."Ganassi Racing en Lexus hadden dit kampioenschap keihard nodig, iedereen heeft ontzettend hard gewerkt om Lexus haar eerste kampioenschap te bezorgen."aldus de Italiaan. De Ganassi Riley/Lexus van Papis/Pruett startte in 12 races maar liefst 11 maal vanuit pole-position en reed niet minder dan 650 ronden op kop!De veteranen Elliott Forbes-Robinson en Butch Leitzinger eindigden met een Riley Pontiac als tweede.

Uitslag:
1. Max Papis(I) Scott Pruett(USA) Riley Lexus 89 ronden 02u28.min.15.436 secs.(gem. 102.961 mph).
2. Ellott Forbes Robinson/Butch Leitzinger(USA/USA) Crawford Pontiac 89 ronden
3. Darren Manning(GB) Scott Dixon(NZ) Riley Lexu 89 ronden
4. Wayne Taylor(SA)/Max Angellelli(I) Riley Pontiac 88 ronden
5. Didier Theys(B) Jan Magnussen(DK) Doran Lexus 88 ronden
6. Jimmy Morales(Mex)/ Luis Diaz(Mex) Riley Lexus 88 ronden
7. Oswaldo Negri jr.(BR)/Burt Friselle(USA) Riley Lexus 88 ronden
8. J.C. France jr.(USA)/Hurley Haywood(USA) Fabcar Porsche 87 ronden
9. Milka Duno(Ven)Andy Wallace(GB) Crawford Pontiac 87 ronden
10. Brent Martini(USA)Cort Wagner(USA) Doran BMW 87 ronden.allen Daytona Prototypes(DP-categorie).

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet