DNRT

DNRT: Zon schijnt voor Porsche GT3 Cup Challenge

Het gaat goed met de Porsche GT3 Cup Challenge. Erg goed zelfs. Hein Hartman, deel uitmakend van de organisatie van de nieuwe klasse, praatte AUTOSPORT.NL bij tijdens de 'Zandvoort 500'. "Binnenkort ga ik naar Porsche in Duitsland om te praten over de aanschaf van tien nieuwe auto's."  

Tekst: Roy van der Laan 

"Voorafgaande aan de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort wist ik nog niet of de Porsche GT3 Cup Challenge wel van de grond zou komen", geeft Hartman toe. "Na onze presentatie voor geïnteresseerden in onze hospitalitytruck bestond er geen twijfel meer: de klasse gaat er komen. De Finaleraces waren voor ons een groot succes." De teller van Hartman staat thans al op zestien deelnemende equipes. Daar bovenop hebben zes equipes zich gemeld als serieus belangstellende. 

Geen radiostilte
 
Hartman wil dat het de komende maanden geen moment stil wordt rond de Porsche GT3 Cup Challenge. "Half november presenteren we onze eerste Cuppartner, ik verwacht dat we in november ook onze bandenleverancier bekend kunnen maken. We laten de komende maanden steeds van ons horen en blijven mogelijke deelnemers en teams actief benaderen." Over cuppartners gesproken: Pearle, lange tijd de gedoodverfde hoofdsponsor annex naamgever van de klasse, heeft zich teruggetrokken.   
Hartman constateert belangstelling uit vele hoeken van de nationale autosport. "Veel rijders en teams uit de voormalige Alfa 147 GTA Challenge zijn geïnteresseerd. We zijn onder andere in gesprek met Cable1, Tempo-Team heeft al besloten om mee te doen. Daarnaast is er belangstelling vanuit onder meer de Dutch Supercar Challenge en de Zomeravond Competitie, waar enkele rijders uit de Porsche-klasse denken over een overstap naar de Porsche GT3 Cup Challenge."  

"Tien Porsches graag" 
Binnenkort gaat Hartman naar Porsche in Duitsland. "Tien geïnteresseerden hebben belangstelling om een nieuwe Porsche GT3 Cup-auto te kopen. We gaan op korte termijn, namens hen, naar Porsche om hierover te onderhandelen."
Mogelijk wordt de Porsche GT3 Cup Challenge een soort Beneluxcup. "Anja (de vrouw van Hein en de drijvende kracht achter de Euro GT Series, red.) heeft recent gesprekken gevoerd met enkele geïnteresseerde Belgische teams. Dat ziet er goed uit. Mogelijk zal de kalender aangepast worden en rijden we twee in plaats van één race bij onze zuiderburen."  

Alleen of met z'n tweeën
 
Het 'Pro-Am principe' blijft bestaan. Iedere Porsche wordt bemand (m/v) door een 'professional' en een minder ervaren 'amateur'. Nieuw is dat de organisatie van de Porsche GT3 Cup Challenge aan een soort handicapformule werkt, waardoor niet per definitie altijd dezelfde equipes vooraan rijden. Hoe deze formule er precies gaat uitzien, wil Hartman nog niet vertellen.
Ook nieuw is dat 'amateurs' nu ook in hun eentje kunnen inschrijven. Sommige rijders zien er, om wat voor reden dan ook, niets in om hun auto met een ander te delen  Voor deze doelgroep is daarmee een belangrijk struikelblok verwijderd.   

Genoeg belangstelling
 
Een klein rondje door de pits tijdens de 'Zandvoort 500' leverde enkele leuke nieuwtjes op het gebied van de Porsche GT3 Cup Challenge op. "Wij gaan waarschijnlijk zes auto's inzetten, verdeeld over twee teams", vertelde Frans Verschuur. "We gaan rijden onder de vlag van Equipe Verschuur en Orbit Autosport."
Team Bleekemolen heeft in principe al drie auto's voor de klasse. Het team rijdt immers in de Porsche Supercup, waarin met exact dezelfde auto's werd gereden als, straks, in de Porsche GT3 Cup Challenge. Team Bleekemolen rijdt altijd om Michelin, om de simpele reden dat er in de Porsche Supercup en in de Duitse Porsche Carrera Cup op Michelin wordt gereden. Tijdens de Zandvoort 500 koos het team echter voorÂ….Dunlop. De reden: Dunlop is, samen met Michelin, een belangrijke kanshebber om het felbegeerde contract met de Porsche GT3 Cup Challenge binnen te halen. Team Bleekemolen maakte alvast kennis met het Dunlop-rubber. "Het gedrag van de Dunlops en de slijtage komt overeen met de Michelins", constateerde Sebastiaan Bleekemolen. 

Geen Patrick Huisman
 
Automotive Systems, het team van Peter Zentveldt, is er ook klaar voor. Het team beschikt reeds over een Cup-auto. Onder de vlag van Team Van Gils " Soulbuzz eindigden Boy Zentveldt en Marcel en Arjan Norbart met deze Porsche op de tweede plaats tijdens de 'Zandvoort 500'.
Peter Zentveldt hoopt volgend seizoen drie auto's in te zetten, twee Porsches zijn al zeker. Zentveldt: "We gaan rijden met Boy Zentveldt, Melvin de Groot en Marcel Norbart. Bovendien zal Erik Post zijn rentree als coureur maken."
Meervoudig Porsche Supercup-kampioen Patrick Huisman zal naar verwachting niet aan de Porsche GT3 Cup Challenge deelnemen, zo vertelde hij tijdens de Zandvoort 500. "Ik ben momenteel in onderhandeling over opnieuw een seizoen in de Porsche Supercup. Als het doorgaat, ga ik voor mijn team jong talent begeleiden in de Duitse Carrera Cup. Daarnaast heb ik nog plannen voor onder meer Le Mans. Mijn agenda is daarmee al flink gevuld."  
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet