Formule 1

Formule 1: V8-motoren vanaf 2006

De FIA heeft officieel bekendgemaakt dat de huidige 3 liter V10-motoren in 2006 vervangen worden door 2,4 liter V8's. De Technische Werkgroep van de Formule 1 slaagde er maar niet in om overeenstemming te bereiken over de nieuwe regelgeving en daarom heeft de FIA besloten het heft in eigen hand te nemen.

Tekst: Raceplanet.net

Op 6 juli 2004 kregen de teams een deadline van twee maanden voorgeschoteld om met eigen voorstellen te komen om de koningsklasse van de autosport minder snel en goedkoper te maken. Op 6 september verstreek deze deadline; er werden geen voorstellen ingediend en daarop maakte de het overkoepelende autosportorgaan bekend dat de renstallen konden kiezen uit drie voorstellen. De keuze voor één of meerdere van deze voorstellen moest binnen 45 dagen bekend zijn. Omdat er wederom geen meerderheid " oftewel: 80%  " voorstemde besloot de FIA zelf met nieuwe regels te komen. Het ene gedeelte gaat op 1 maart 2005 in, de regelgeving voor de motoren zal pas op 1 januari 2006 van kracht worden. Hieronder volgen de voorgestelde veranderingen.

aerodynamica:
- De voorvleugel moet verder omhoog geplaatst worden.
- De achtervleugel zal een stuk verder naar voren moeten komen.
- De positie van de diffuser moet verlaagd worden.
- De ontwikkeling van het bodywork voor de achterwielen zal beperkt worden.

Banden:
- De FIA zal nog maar twee bandsets per weekend toestaan; één voor de vrijdag en één setje voor zowel de kwalificatie als voor de race.

Motor:
2005: Een motor zal twee volledige gp-weekends mee moeten gaan.
2006: Voor dit seizoen wordt een 2,4 liter V8-motor ingevoerd. Verder zal er een restrictie gelden wat betreft het ontwerp en de gebruikte materialen.
De privé-teams mogen in 2006 en 2007 gebruikmaken van een 3 liter V10-motor, mits het toerental beperkt wordt. Honda, Mercedes en BMW hebben al laten weten naar de rechter te stappen als de FIA deze veranderingen omtrent de motoren daadwerkelijk door zou voeren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet