Formula Ford

Formule Ford: Retera en Van der Slik tonen klasse op Formule Ford Festival

Dennis Retera en Helmert Jan van der Slik hebben op het Formule Ford Festival, het officieuze wereldkampioenschap op het Britse circuit van Brands Hatch, aangetoond dat zij met de wereldtop meekunnen. 

Tekst: Nelson Valkenburg, foto: PR 

Dit bleek al in de kwalificatie, toen beide Nederlanders zich als vierde (van der Slik) en achtste (Retera) kwalificeerden. Een knappe prestatie van de coureurs die in vergelijking met de concurrentie veel minder mogelijkheden hebben om op het lastige circuit te testen.

  

Buiten zijn schuld spinde Van der Slik, maar kon gelukkig zijn weg wel vervolgen. (2)In de eerste heat reed Retera een prima race. Hij liet zich niet intimideren door het grote geweld dat tegenover hem stond. Uiteindelijk viel een knappe zevende plek hem ten deel, wat hem gelijk een zevende positie in de halve finale opleverde. Ook Van der Slik deed van zich spreken in zijn heat door constant in de leidende groep aanwezig te zijn. Uiteindelijk finishte hij als vierde, maar niet voordat zijn motor het onder de finishvlag begaf, waardoor hij zijn reserve motor moest inbouwen voor de races op zondag. De halve finales verliepen, in tegenstelling tot de heats, desastreus voor de beide Nederlanders. Zo was de voor Geva Racing uitkomende Dennis Retera betrokken bij een ongeluk in de eerste ronde en moest Helmert Jan van der Slik halverwege de race na een botsing met een tegenstander de handdoek in de ring gooien. Dit was voor beide rijders zeer jammer, want beiden waren wederom heel competitief.Onder het nieuwe systeem moesten Van der Slik en Retera vanaf de 18e en 21e plaats respectievelijk de finale starten, maar dit bleek de Nederlanders niet te deren. Zo baande Helmert Jan van der Slik zich een weg naar voren en belandde hij na enkele ronden op een uitzichtvolle negende positie. Helaas begon op dat moment de electronica van de motor op te spelen en moest hij de pits binnenkomen om het probleem te laten verhelpen. Helemaal achteraan moest de coureur uit Zoetermeer zijn weg vervolgen. Maar hij reed alsnog een knappe race en eindigde zijn tweede "festival" op een 18e positie. Een mager resultaat voor een van de snelste coureurs van het internationale veld, maar zowel Helmert Jan als zijn door Profile gesponsorde team mogen trots zijn op hetgeen wat zij hebben laten zien. Dennis Retera reed op hetzelfde moment de wedstrijd van zijn leven. De jonge coureur, die nog steeds erg onervaren is vergeleken met de internationale concurrentie, toonde gedurende de wedstrijd karakter, klasse en snelheid. Ronde na ronde haalde Retera op alle mogelijke manieren concurrenten in. Hij kreeg daarmee het publiek op de banken.

Na de 25 ronden durende finale eindigde Dennis Retera op een fantastische zevende positie, vlak voor een van de favorieten Charlie Kimball die naderhand slechts respect kon tonen voor de race van Retera. En passant reed Retera, die toch continue in gevechten verwikkeld was ook nog zijn snelste ronde van de week, wat aangeeft dat de door Stichting Chart ondersteunde coureur een grote toekomst tegemoet gaat en volgend jaar zeker als kanshebber gezien mag worden.

In Engeland zijn de journalisten het er inmiddels wel over eens: "Dennis Retera is the next Dutch star" aldus de toonaangevende Motoring News.Ook Helmert-Jan van der Slik werd geen wereldkampioen, maar gaf wel zijn visitekaartje af, was de conclusie van de speaker in Engeland. "Ik was toch liever kampioen geworden" zei Helmert Jan. Hij vervolgt; "Ook Ayrton Senna heeft hier altijd pech gehad, maar kon zijn racecarriëre toch redelijk vervolgen", lacht Van der Slik.  Conclusie is derhalve dat Dennis Retera en Helmert Jan van der Slik eens te meer hebben aangetoond hoe goed zij zijn en dat wij niet hoeven te vrezen over vaderlandse toppers in de toekomst.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet