IndyCar

IRL: Omstreden zege Helio Castroneves en uniek record Tony KanaanDe drie AGR bolides mengden zich in Texas in de stijd om de kop, Helio Castroneves won, maar kampioen Tony Kanaan vestigde een uniek record. Foto Honda 

De laatste race van de IRL op de Texas Motor Speedway leverde een uniek record op voor kampioen Tony Kanaan. De Braziliaan behaalde immers tijdens de voorgaande wedstrijd op de California Motorspeedway de IRL titel.Hoewel Kanaan de zege aan zijn landgenoot Helio Castroneves moest laten vestigde de AGR rijder een uniek record. Misschien een wereldrecord? Van de 3305 te verrijden ronde in het IRL kampioenschap reed hij ze alle 3305!

tekst Willem J.Staat.

Slechts weinig kampioenen kunnen er prat op gaan, dat zij alle ronden van hun behaalde kampioenschap hebben gereden. Zelfs Michael Schumacher valt dit seizoen die eer niet te beurt.Kanaan viel in alle 16 races geen enkele keer uit."Deze auto bleef maar gaan" vertelt Kanaan enthousiast."Van deze auto kunnen wel een miljoen onderdelen afvallen en ik heb mijzelf vaak genoeg in een positie gemanoeuvreerd, dat ik toch bij een uitval zat."Amerikaanse statistici vermoeden dat Kanaan de eerste kampioen ooit is die dit in Top eenzitterklasse presteert.Kanaan finishte op de Texas Motor Speedway als tweede achter zijn landgenoot Helio Castroneves. Castroneves boekte zijn eerste overwinning dit seizoen en de eerste in 19 races.Castroneves maakte zich met zijn overwinning niet bijster populair bij AGR Racing die een protest indienden.Na een lange neutralisatie veroorzaakt door een crash tussen Dario Franchitti en Alex Barron was er nog een shoot-out lap van 1 ronde.Volgens AGR ging Helio Castroneves bij de re-start te vroeg op het gas, waardoor Kanaan en Wheldon van hun kansen beroofd worden.Na 4 uur(!) beraad kende de IRL organisatie de overwinning wel aan Castroneves toe, maar die kreeg een boete van 50.000 dollar aan zijn broek en moest 15 kampioenschapspunten inleveren.Spyderman mocht de zege behouden. Van de 16 races werden er dit seizoen 14 door Honda aangedreven bolides gewonnen, terwijl het gerenommeerde Team Penske slechts de openingsrace won, alsmede de allerlaatste wedstrijd op Texas.

Penske coureur Sam Hornish voerde geruime tijd het veld aan, maar moest in de 163e ronde met een electrisch probleem opgeven, waarna Castroneves het commando overnam. Een crash tussen Alex Barron en Dario Franchiiti bepaalde uiteindelijk het wedstrijdverloop in de slotfase. Voor de tweede maal binnen 1 weekend verloor de Schot een wiel, waarvan Barron het slachtoffer werd. Beiden bleven ongedeerd."Ik vind dit jammer voor Alex, maar ik ben woedend" mopperde de Schot. Als beloning voor het behalen van het IRL kampioenschap mag de Braziliaan Tony Kanaan op korte termijn een BAR Honda F1 testen, maar hij komt in 2005 eveneens weer voor het team van AGR in de IRL uit. 

UITSLAG
1. Helio Castroneves(BR)  Dallara Toyota 200 ronden
2.Tony Kanaan(BR) Dallara Honda 200 ronden
3. Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 200 ronden
4. Vitor Meira(BR) G- Force Honda 200 ronden
5.Adrian Fernandez(Mex) G-Force Honda 200 ronden
6.Scott Dixon(NZ) G-Force Toyota 200 ronden
7. Mark Taylor(GB) G-Force Honda 200 ronden
8.Scott Sharp(USA) Dallara Toyota 200 ronden
9.Townsend Bell(USA) Dallara Chevrolet 200 ronden
10. A.J. Foyt IV(USA) Dallara Toyota 200 ronden. 

Eindstand kampioenschap
1. Tony Kanaan(BR) AGR Dallara Honda 578 punten
2. Dan Wheldon(GB) AGR Dallara Honda 498 punten
3.Buddy Rice(USA) Rahal Letterman G-Force Honda 473 punten
4.Adrian Fernandez(MEX) Fernandez Racing G-Force 415 punten
5.Helio Castroneves(BR) Penske Dallara Toyota 408 punten
6.Dario Franchitti(GB) AGR Dallara Honda 394 punten
7.Sam Hornish jr.(USA) Dallara Toyota 374 punten
8.Bryan Herta(USA) AGR Dallara Honda 348 punten
9.Vitor Meira(BR) Rahal Letterman G-Force Honda 344 punten
10.Scott Dixon(NZ) Ganassi G-Force Toyota 327 punten. 

NB.
In het Infiniti Proseries kampioenschap ging de zege naar de Braziliaanse kampioen Thiago Madeiros, terwijl Arie Luyendijk jr. ondanks veel pech dit seizoen toch nog met een vierde plek in de wedstrijd de derde plaats in de eindstand van het kampioenschap wist te veroveren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet