Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NK Formule Renault

NK Formule Renault: Strous strandt in eerste start; Meijer wint zes uit acht

 

Er waren veel brokken bij de eerste start van de Formule Renault-race tijdens deze @Home Finaleraces. Junior Strous was het slachtoffer van een treffen met Carlo van Dam en Paul Meijer, maar zijn titel was reeds veiliggesteld. Bij de herstart liet Van Dam zich verschalken door Meijer die vervolgens aan de horizon verdween. Na een fraaie strijd op verschillende plekken in het veld, won Meijer zijn zesde race uit acht deelnames. Van Dam werd tweede en de Brit James Jakes pakte de derde plek ten koste van Yelmer Buurman. 

Tekst: Christiaan W. Lustig, fotografie: Tim Böhme



Veel brokken bij eerste start Veel schade voor de nieuwe auto van Junior Strous. Gelukkig voor hem was de beslissing voor het kampioenschap al in de eerste race op zaterdag gevallen. De start van de Formule Renault-race kende meteen actie, maar wel met brokken als gevolg. Paul Meijer had een goede start vanaf de derde plaats. Hij nestelde zich tussen Junior Strous en Carlo van Dam, maar raakte klem toen de laatste twee richting elkaar stuurden. Daardoor raakte Strous overdwars op de baan en stuitten de anderen op de brokstukken. De rotzooi op de baan noopte de wedstrijdleiding rode vlaggen te zwaaien en een herstart te organiseren. 

Van Dam laat zich verschalken
De tweede start ging aanmerkelijk beter, hoewel het veld iets was uitgedund. Van Dam profiteerde van zijn pole-position én van het feit dat Strous niet langer naast hem stond. Meijer vertrok echter nog ietsje sneller en stuurde buitenom Van Dam in de Tarzanbocht. Yelmer Buurman sloot achter beide kemphanen aan, op zijn beurt weer achtervolgd door de Brit James Jakes. 

Fraaie strijd in het hele veld
Terwijl Meijer onbedreigd aan de horizon verdween, ontwikkelden zich op verschillende plekken in het veld gevechten. Van Dam had het aan stok met Buurman en Jakes voor de derde positie, maar ook Xavier Maassen wist de aansluiting te maken. Daarachter streden Benjamini en Renger van der Zande om plaats zes. Jakes stuurde op fenomenale wijze langs Buurman vanuit het Scheivlak en aanremmend voor de Renault-bocht. 

Meijer wint zes races uit zes
Vooraan consolideerde Meijer zijn voorsprong. Van Dam wist een aanval van Jakes voor de tweede plek af te slaan. Omdat Buurman even door het grind was gegaan, wist ook Maassen zich op de vierde plaats onbedreigd. In die volgorde finishten de coureurs dan ook met een zesde zege uit zes deelnames voor Paul Meijer en Van Dam en Jakes naast hem op het podium. 

Uitslag
1. Paul Meijer
2. Carlo van Dam
3. James Jakes (GBR)
4. Xavier Maassen
5. Yelmer Buurman
6. Benjamini
7. Renger van der Zande
8. John Svensson (BEL)
9. Stephanie Boden (BEL)
10. Max Nilsson (SWE) 

Kampioenschap
1. Junior Strous, 220 punten en kampioen
2. Xavier Maassen, 198
3. Yelmer Buurman, 174
4. Paul Meijer, 145
5. Carlo van Dam, 142
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet