Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NK Formule Renault

NK Formule Renault: Junior Strous op kampioenschapskoers

De Formule Renault 2000 gaat de Finaleraces van start met een mooi vol veld van maar liefst 19 bolides. Naast de hoofdrolspelers in het klassement rijden er enkele buitenlanders mee, zoals de Zweed Max Nilsson, de Belg John Svensson en de Britten Josh Weber en James Jakes. Nog opvallender is de deelname van twee Nederlandse autosportcorifeeen als Ton Strous en Donny Crevels.  

Tekst: Marco Antheunisse 

Strous sr. rijdt in de tweede auto van het Mr. Glow team. Gezien zijn gevorderde leeftijd van 71 jaar mag het als een heldendaad beschouwd worden dat hij zich tussen het geweld van de jongelingen durft te begeven. Dat doet hij, logischerwijs, wel op enige afstand, want de rondetijden van de jonge garde kon Ton Strous niet benaderen. Met een snelste ronde van 1.43.616 mag hij het startveld morgen in de eerste race voor zich uit duwen.
Voor Donny Crevels was het ook wennen, hij had nog nauwelijks in de auto gereden. Vooraf gaf Crevels al aan dat men van hem niets hoefde te verwachten. "Ik vind het hartstikke leuk om eens in zo'n Formule Renault te rijden, want ik ken die auto helemaal niet. Maar ik denk niet dat ik echt een rol kan spelen in de races. Ik ben nu anderhalve seconde sneller dan gisteren, maar ik kom een dag testen tekort." De kwalificatietraining gaf hem hierin gelijk, al is een zestiende plek waarschijnlijk toch verder achteruit dan hij zelf verwacht had. Afwezig tijdens de Finaleraces is Ricardo van der Ende. Hoewel bij Equipe Verschuur een auto voor hem klaarstond is in overleg met het team besloten om de races aan Ricardo voorbij te laten gaan. Van der Ende maakt nl. nog kans om een tweede karttitel binnen te halen van het Frans ICC kartkampioenschap., wanneer hij dit weekend met succes zou deelnemen aan de kartraces. Aangezien alleen een dagsucces in de Formule Renault 2000 mogelijk was gaat Van der Ende derhalve voor de tweede karttitel. Wel is al duidelijk dat Ricardo van der Ende zich volgend jaar het gehele seizoen zal concentreren op zijn autosportcarriere, karten in competitieverband is er dan niet meer bij. Junior Strous, die de strijd om de pole en uiteraard ook het kampioenschap aangaat was uiteraard ook in de kwalificatie vooraan te vinden. Paul Meijer, in feite samen met Strous de snelste coureur dit seizoen, benaderde Junior tot op 1/1000 sec. Xavier Maassen, met een tweede plaats op 24 punten achterstand op Junior Strous en feitelijk de enige die Junior nog van de titel kan afhouden, kwam niet verder dan een zesde tijd.  Xavier Maassen maakte afgelopen weekend nog een hachelijk moment mee toen hij met zijn Formule Renault zo'n vijf keer over de kop sloeg. Gelukkig kon hij zelf ongedeerd uit de auto komen, maar een dergelijk uitstapje heeft ongetwijfeld de nodige impact op de auto en coureur. 

Kwalificatietraining Formule Renault 2000,
Vrijdag 15 oktober 2004, Circuit Park Zandvoort

1. Junior Strous, 1.37.958
2. Paul Meijer, op 0.001
3. Carlo van Dam, op 0.447
4. James Jakes (GB), op 0.451
5. Benjamini, op 0.465
6. Xavier Maassen, op 0.551
7. Yelmer Buurman, op 0.586
8. Renger van der Zande, op 0.732
9. Stephanie Boden, op 0.783
10. Josh Weber (GB), op 1.008
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet