Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: NHRA Top Fuel-titel voor Tony Schumacher

Met een overwinning in de kwartfinale van de Lucas Oil NHRA Nationals in Reading heeft Tony Schumacher de NHRA Top Fuel-titel veiliggesteld. De U.S.Army-rijder gaf zijn tweede wereldtitel extra glans door de wedstrijd vervolgens ook op zijn naam te schrijven. De 21ste wedstrijd in de NHRA POWERade Drag Racing Series werd een doorslaand succes voor het team van (Don) Schumacher Racing.
Naast de winst en de titel voor zijn zoon Tony, zegevierde Gary Scelzi bij de Funny Cars en was de finale bij de Pro Stock-motoren met Angelle Savoie en Antron Brown zelfs een volledige U.S.Army Team Schumacher aangelegenheid.

Tekst en foto's: Remco Scheelings

Door zijn overwinning is Tony Schumacher met nog twee wedstrijden te gaan niet meer in te halen in de titelstrijd. Reading was alweer de negende overwinning van het seizoen voor de U.S.Army-piloot. Schumacher werd eenmaal eerder wereldkampioen en wel in 1999. Omdat zijn grootste concurrent Doug Kalitta in de kwartfinale werd uitgeschakeld en Schumacher zelf wel tot de halve finale wist door te dringen, was de tweede wereldtitel al vroeg op de middag een feit. Schumacher en crewchief Alan Johnson vormden in Reading een onklopbare combinatie. Met een serie runs van 4,482/ 4,467/ 4,5 en 4,475 seconden liet Schumacher al zijn tegenstanders kansloos.

Ook bij de Funny Cars ging de winst naar een rijder van Schumacher Racing en wel Gary Scelzi. In de finale liet de Oakley-rijder de snelste man van de dag, John Force, achter zich. Na runs van laag in de 4,7 seconden startte Force de finale als grote favoriet maar ging direct na het verspringen van het licht 'up in smoke'. Desondanks hoeft Force zich bij de volgende race in Las Vegas alleen nog maar te kwalificeren om zijn dertiende (!) wereldtitel veilig te stellen.

De finale van de Pro Stock-motoren maakte het feest voor het team van Don Schumacher helemaal compleet. Met Angelle Savoie en Antron Brown stonden beide U.S.Army-rijders in de eindstrijd. Tijdens de kwalificatie had dit tweetal ook al de eerste twee posities voor zich opgeëist. De winst in de finale ging naar Savoie.

Bij de Pro Stock-auto's waren het ook twee teamgenoten die tot de finale wisten door te dringen, Greg Anderson en Jason Line. De inmiddels tot kampioen gekroonde Anderson moest dit keer zijn meerdere erkennen in Line die daarmee de tweede plaats in de titelstrijd heroverde op Dave Connolly.