Formule 3

F3: Ho-Pin Tung zevende in eindklassement Duitse F3 2004

 


Na een vijfde plaats in de laatste race van het seizoen bezet Ho-Pin Tung de zevende positie in het eindklassement van de Recaro F3 Cup 2004. In de rookiestand komt de Nederlandse Chinees tot de vijfde stek. Bastian Kolmsee won ook de tweede race op Motopark Oschersleben en ging daardoor met vier trofeeën naar huis; twee voor evenveel race-overwinningen en ook die voor de beide klassementen. Kolmsee pakte in het allerlaatste race van het seizoen de beide hoofdprijzen.

Door Ralf Dennissen, foto's: formel3.de

Op zondagmiddag sprak AUTOSPORT.NL met de 21-jarige coureur uit Velp over zijn succesvol verlopen weekend. Tung: "Tijdens de laatste races van het jaar staan we vooraan en laten we zien dat we bij de snelsten zitten. Gisteren resulteerde dat in een tweede plek en een snelste raceronde. Die snelste ronde was ook geen toevalstreffer. Ik reed drie ronden na elkaar een vrijwel identieke tijd."

Na zijn tweede plaats vanaf de derde startplek gisteren, kwam de rijder van Van Amersfoort Racing op zondag als vijfde over de finish vanaf P4. "Vandaag kwam ik niet goed weg, de start was niet goed. In de eerste bocht werd ik geblokt, moest ik de buitenlijn pakken waar een oliespoor lag. Daardoor had ik geen grip en kon ik m'n plek niet verder verdedigen. Ik viel terug naar de zevende plaats." Doordat rijders voor hem fouten maakten, rolde hij uiteindelijk toch twee plaatsen hoger onder het zwart-wit geblokt door.


Voor 2005 hoopt de voormalige KNAF Talent First-winnaar op nog een jaar in de Formule 3. Het liefst in de Euroseries, maar zoals zo vaak is dat mede van de financiën afhankelijk. "Ik zou nog wel een jaar Formule 3 willen doen, bijvoorbeeld in de Euroseries, maar dat hangt allemaal af van het budget. Ik wil me graag nog een jaar focussen op de Formule 3 omdat ik denk dat het een goede klasse is om mezelf te ontwikkelen."

Ook een tweede optreden in de Duitse Formule 3 sluit Tung niet uit. Over de sterkte van het veld in die klasse: "Nou dan moet je bijvoorbeeld eens kijken naar een jongen als Jan Heylen. Die reed Formule 3000, heeft het Formule Ford-festival gewonnen en kan toch best wel een beetje sturen. Die wint hier niet heel makkelijk races. En dan zijn er een aantal jongens die halverwege het seizoen overkwamen van de Euroseries; die waren niet heel goed in de Euroseries, maar hier reden ze net zo hard achteraan. Door de fabrieksteams daar is het wel belangrijker om bij een team als ASM, Signature of Prema te rijden. Hier is alles wat gelijker."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet