V8 Supercars

V8 Supercars: Bathurst grootste toerwagenspektakel ter wereld

Tijdens het tweede Oktober weekend vindt in Australië op het circuit van Bathurst, oftewel Mount Panorama traditioneel het grootste toerwagenspektakel ter wereld plaats. De impact van het winnen van de Bob Jane T-Marts 1000 staat voor een Australiër ongeveer gelijk aan het winnen van de Indy 500.

tekst Willem J.Staat.

Het duo dat deze wedstrijd in het Australische V8 Supercar kampioenschap wintis voor de rest van zijn leven beroemd. De impact van een zege op Bathurst heeft zelfs meer commerciele waarde dan het winnen van de Australische Grand Prix.....Hoewel slechts Ford en Holden in het Australisch Toerwagenkampioenschap vertegenwoordigd zijn, belooft het een uitermate boeiend duel te worden, waarin ook in Europa bekende namen vertegenwoordigd zijn. Drie uur ten westen van de luchthaven van Sydney legt het 6.213 km. lange Mount Panorama circuit, dat in 1963 voor het eerst als circuit werd gebruikt.Van een aantal toeristische wegen die in 1938 werden aangelegd is een mix ontstaan van Spa Francorchamps en de Nürburgring Nordschleife zou je kunnen zeggen. De allereerste wedstrijd werd gewonnen door Bob Jane, de hedendaagse sponsor van het evenement, en Harry Firth in een Ford Cortina GT. 

V8 Supercars
Wat de Indy 500 voor de Amerikanen is, is de Bathurst 1000KM voor de Australiërs.Het Australisch kampioenschap is open voor de spectaculaire 5L Supercars, oftewel de in Australië gebouwde Ford Falcons en Holdens.Zowel Ford als Holden verlenen veel fabriekssteun aan de diverse teams.Dit jaar telde de inschrijvingslijst maar liefst meer dan 30 deelnemers. Hoewel de meeste wedstrijden Sprint-wedstrijden a la DTM zijn, is de Bathurst 1000 één van de weinige lange-afstandsraces in het kampioenschap.De verwachting voor de Bathurst 1000 is dat er viijf pitstops gemaakt moeten worden. De laatste en vijfde stop brengt de beslissing. Vrijwel alle teams die om de eindzege strijden zullen genoodzaakt een snelle splash/dash te moeten maken. Ford brengt maar liefst 15 fabrieks-ondersteunde inschrijvingen met 30 coureurs uito.a. Europa, Nieuw-Zeeland en Zuid Amerika aan de start! Alain Menu, Yvan Muller, David Brabham, Alex Yoong, John Cleland, Paul Radisich, Max Wilson en Russell Ingall zijn bepaald geen onbeschreven blad voor vele Europese fans.Onze zuiderbuur Jacky Ickx won deze wedstrijd in 1977 met de Canadese Australiër Allan Moffat in een Ford Falcon FC.Andere Europese winnaars zijn de Duitser Armin Hahne in 1985 met een TWR Rover Vitesse en de Zweed Ricky Rydell in een Volvo S40.Juist in deze periode was het Australische kampioenschap niet voor V8 Supercarsuitgeschreven. Het kampioenschap wordt aangevoerd door Ford coureur Marcos Ambrose met 1487 pnt. gevolgd door Holden coureur Jason Bright met 1464 pnt. Ambrose rijdt dit weekend met gelegenheidscoureur Greg Ritter. Zowel de Ford als Holden coureur zijn potentiele kanshebbers voor de overwinning.

De Brit Jason Plato, bekend uit het BTCC komt samen met de legendarische Peter Brock in een Holden aan de start.Brock won Bathurst maar liefst 9 keer!De lokale Ford coureurs Glenn Seton, Brad Jones, John Bowe en Mark Lakham zijn in totaal goed voor 71 Bathust starts!!!Seton die dit seizoen voor de 22e keer aan de start verschijnt wist deze race nog nooit op zijn naam te schrijven. "Als je deze race wint ben je geen race-held, maar je wordt een Australische sportlegende.De mensen zullen je altijd herinneren als de Bathurst winnaar" zegt Seton.Bathurst trekt jaarlijks meer dan 160.000 fans.Het meest spectaculaire gedeelte van Bathurst? Het lange stuk van Conrod Straight, waar de topsnelheid ongeveer 295 km/u bedraagt.De gemid. snelheid op Bathurst bedraagt ongeveer 160 km/u.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet