DTM

DTM: Schneider wint laatste race van bijzonder spectaculair 2004-seizoen

 De onttroonde DTM-kampioen van 2003 liet tijdens de laatste race van 2004 zien het kunstje nog steeds te beheersen. Bernd Schneider pakte halverwege een wederom enerverende wedstrijd de leiding over van Audi-rijder Martin Tomczyk. Gary Paffett pakte voor 133.000 toeschouwers de derde podiumplaats en mag zich daarmee vice-kampioen noemen. Christijan Albers finishte kleurloos op de zevende plaats. Jeroen Bleekemolen werd uit de wedstrijd geramd door de Tsjech Jarek Janis.

Door Ralf Dennissen, fotografie: Boudewijn PietersGeen race die spannend was door de gevolgen voor het kampioenschap deze keer. Maar zoals altijd zat het met showelement wel goed in de DTM. Met 133.000 toeschouwers over het weekend zat de Hockenheimring daarom wederom bomvol, betekende deze opkomst bovendien een recordaantal. Over het hele seizoen werden er ruim driekwart miljoen toeschouwers begroet, ook meer dan ooit tevoren.

 

In de race was het fabrikant Mercedes-Benz, en dan beter gezegd Bernd Schneider, die het tempo aangaf. Het hele jaar door had de routinier moeite om de jongelingen in de DTM te volgen, maar juist op het thuiscircuit van zijn werkgever liet Schneider weer iets zien van de snelheid die we uit het verleden van hem kennen. Vanaf de tweede plaats gestart dwong hij op een derde van de race simpelweg de koppositie af. "Dit seizoen was ik niet snel genoeg", gaf de 40-jarige ex-kampioen toe. "Ik ben alle fans dankbaar die vandaag voor me geduimd hebben."

Voor onze landgenoot Christijan Albers eindigde de seizoensafsluiter geheel in de stijl van zijn tweede seizoenshelft: niet heel goed dus. Door problemen met de afstelling kon hij het racetempo van zijn teamgenoten niet volgen. "Mijn start was erg goed, maar dan rijd je nog op oude banden. Als er eenmaal temperatuur in het rubber zit, moet je het van de afstelling hebben. Die was bij ons niet goed vandaag." Later op de dag, tijdens het afsluitende DTM-galadiner, gaf de 25-jarige rijder zeer openhartig toe dat dit seizoen niet het zijne was. "Ik heb veel fouten gemaakt dit jaar", zei hij onder andere. "Maar volgend jaar wil ik zeker terugkomen."

 

Voor onze landgenoot Jeroen Bleekemolen tenslotte, was de portie pech van 2004 nog steeds niet opgebruikt tijdens de laatste race van het seizoen. Hij werd getorpedeerd door de Tsjech Jarek Janis. Bleekemolen 's avonds: "Ik schrok me echt kapot, het ging ook best wel hard. Ik reed al middenin de Spitzkehre en toen vloog hij er echt vol in. Van de schrik schreeuwde ik het ook uit. De auto sloeg af, maar bovendien was de wielophanging dusdanig beschadigd dat ik niet meer verder kon."

Voor Opel betekende Bleekemolens uitvallen één van de vijf pechgevallen tijdens 'een dramatisch slechte race', zoals teambaas Strycek zich uitdrukte. Strycek zag op de monitor onder andere Marcel Fässler teamgenoot Peter Dumbreck van de baan rammen als gevolg van een lekke voorband. Daarnaast brak bij Manuel Reuter een voorwiel af en viel Laurent Aiello uit met een aandrijfprobleem.
 


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet