Formule 3

F3 Euroserie: Nederlanders spelen bijrol in laatste race van het jaar

Met een uitvalbeurt en een dertiende plaats was de laatste race van het F3-seizoen geen onverdeeld succes voor de Nederlanders in de ultracompetitieve Europese Formule 3. Charles Zwolsman scoorde gisteren een derde plek en keert dus tevreden huiswaarts. De sportieve ellende bij Giedo van der Garde kreeg vandaag een passend einde, om het zo maar eens te zeggen. Liggend op een negende positie werd hij door Hannes Neuhauser van de baan geramd. Nicolas Lapierre boekte zijn tweede zege van het weekend; de van pole vertrokken Adrian Sutil viel in leidende positie uit.

Door Ralf Dennissen

Voor Giedo van der Garde had het seizoen beter na het vorige raceweekend op het Auto Motodrom Brno kunnen eindigen. Daar stond hij immers op het podium, terwijl hij twee weken later door een slechte afstelling niet meer dan een figurantenrol speelde. Het viel de Nederlander bovendien zichtbaar zwaar dat het bij teamgenoot Lapierre wél liep. Die boekte een indrukwekkende dubbeloverwinning waarmee hij de derde plaats in het kampioenschap claimde.

"Ik maakte bij de start een plaats of vijf goed vanaf de dertiende plek; de koppeling had het teams dus wel goed gerepareerd, ja", refereert Van der Garde aan zijn problemen tijdens de race op de zaterdag. Vervolgens bleek de auto van de 19-jarige wederom slecht bestuurbaar door een gebrek aan downforce. Nico Rosberg " teruggevallen na een slechte start - haalde de Nederlander in, iets wat ook Hannes Neuhauser van plan was. Deze Duitser deed dat helaas minder voortvarend dan Rosberg. Vanuit Van der Gardes slipstream leek hij het eerst links te proberen, daarna rechts. Neuhauser koos uiteindelijk voor een route die dwars door Van der Gardes auto liep. Een spin op hoge snelheid was het gevolg, wat einde race betekende voor de Nederlander.  Van der Garde: "Ik blokte hem, remde op het normale punt. Ik werd geraakt, we vlogen van de baan en dat was het. De motor sloeg af en die kreeg ik niet meer aan de praat."

Voor volgend jaar hebben de beide Nederlanders in de F3 totaal verschillende plannen. Van der Garde hoopt op een goede evaluatie bij Renault om een tweede jaar in de Euroserie te kunnen rijden, terwijl Charles Zwolsman graag een raceklasse hoger zou instappen. De familie Zwolsman blijft in dat geval wellicht toch present in de Formule 3. Gisteren werd in de Opel-hospitality al druk gesproken over de mogelijkheid Ross Zwolsman volgend jaar met Opel-motoren te laten uitkomen.

F3 Euroseries Race 2

Hockenheim. Zondag 3 oktober 2004

01. Nicolas Lapierre, Signature Plus (Dallara-Opel)
02. Jamie Green, ASM, (Dallara-Mercedes)
03. Roberto Streit, Prema (Dallara-Opel)
04. Alexandre Prémat, ASM, (Dallara-Mercedes)
05. Alexandros Margaritis, AB (Dallara-Opel)
06. Lewis Hamilton, Manor (Dallara-Mercedes)
07. Robert Kubica, ASL-Mücke (Dallara-Mercedes)
08. Nico Rosberg, Team Rosberg (Dallara-Opel)
13. Charles Zwolsman, Manor (Dallara-Mercedes)

Uitgevallen: Giedo van der Garde, Signature Plus (Dallara-Opel)

Eindstand Formule 3 Euroserie 2004

01. Jamie Green (ASM), Dallara-Mercedes), 139 punten
02. Alexandre Prémat, ASM (Dallara-Mercedes), 88 punten
03. Nicolas Lapierre, Signature Plus (Dallara-Opel), 85 punten
09. Giedo van der Garde, Signature Plus (Dallara-Opel), 37 punten
16. Charles Zwolsman, Manor (Dallara-Mercedes), 9 punten

Eindstand Rookie-kampioenschap Formule 3 Euroserie 2004

01. Franck Perera, Prema (Dallara-Opel), 147 punten
02. Giedo van der Garde, Signature Plus (Dallara-Opel), 130 punten
03. Roberto Streit, Prema (Dallara-Opel), 116 punten

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet