Diversen

Div: Van der Drift beste BMW-rookie na achtste podium van het seizoen

 


Keke Rosberg kwam zijn coureur nog even succes wensen voor de beslissende race.

Met een zwaarbevochten tweede plaats heeft Chris van der Drift het rookiekampioenschap in de Duitse Formule BMW veiliggesteld. Voor de start leek het nog even mis te gaan bij de coureur uit Zevenhuizen. "Het hele jaar doet 'ie het zonder problemen en dan juist op het beslissende moment wil 'ie niet starten", vertelt race-engineer Mark Hillier na de race met trillende handen. Uiteindelijk werd het probleem op de grid 'opgelost'. Van der Drift hield het hoofd koel en met een mooie tweede plaats achter Sebastian Vettel sleepte hij de felbegeerde titel binnen.

Door Ralf Dennissen, fotografie Boudewijn Pieters

 "Hij heeft een fantastisch seizoen gereden", vertelde BMW Motorsport-directeur Mario Theissen aan AUTOSPORT.NL in de uitloopronde van de race. "Ik ben heel erg blij voor hem dat hij de rookie-titel gepakt heeft. Het zat heel erg dicht bij elkaar en daardoor was het niet makkelijk. Goed gedaan dus." 


Team en familie waren uiteraard door het dolle heen. (Foto R.D.)

'Oh nee!'

Een motor die niet wil starten, die vervolgens in de opwarmronde afslaat en dan toch een zeer koele race rijden en op het podium eindigen; Chris van der Drift flikte het vandaag en was uiteraard heel, heel erg blij. "Tijdens de opwarmronde hield 'ie er inderdaad ineens mee op. Ik dacht: 'Oh nee! Dit is niet goed!' Op de één of andere manier kreeg ik hem weer aan de praat en kon ik toch gewoon starten." Het redmiddel bleek een kleine mishandeling van de hoofdschakelaar. "Als je die een paar keer achter elkaar flink hard aan- en uitzet, wil dat nog wel eens helpen", meldde een Rosberg-monteur.Rechtstreeks duel

"Ik had een goede start nodig en gelukkig had ik die ook", geeft Kiwi ons zijn persoonlijke verslag van de race die hij vanaf de zesde plek mocht beginnen. "Ik ging direct een paar jongens voorbij. Montoya bijvoorbeeld en Jackson, dat  is een hele lastige om in te halen, dus dat schoot lekker op." Na die bliksemstart liet de in tweede positie rijdende Atila Abreu de Nieuw-Zeelandse Nederlander vervolgens zonder veel tegenstand voorbij. Na zijn kwalijke ronde tijdens de eerste race, wilde de Braziliaan niet weer een beslissende rol spelen in de strijd die niet de zijne was. Van der Drift was sneller, net als rivaal Buemi die vanaf P12 opstoomde naar de staart van Abreu. Ook hij kreeg een vrije doorgang, zodat de twee kemphanen in een rechtstreeks duel het kampioenschap konden beslissen.


Geen fouten a.u.b.

"Ik zat op de staart van Vettel", gaat de Rosberg-coureur verder. "Ik was sneller op bepaalde gedeelten, maar verderop in de ronde liep hij dan weer iets weg waardoor ik er niet voorbij kon komen." Nadat hij in het begin van de race een gat had geslagen door middel van een tweetal ronderecords, deed concurrent Buemi hetzelfde in de laatste ronden van de wedstrijd. Chris: "Ik probeerde geen fouten te maken. Eén keer blokkeerde een voorwiel bij het aanremmen van de Spitzkehre, maar daar bleef het gelukkig bij." Kleiner dan 1,2 seconden werd het gat daarom niet, waardoor uiteindelijk dus Chris van der Drift er met de titel vandoor ging. "En als die Buemi echt in de buurt was gekomen, had ik hem er echt nooit van mijn leven langs gelaten."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet