Formule 3

F3: Derde plek voor Zwolsman; kapotte koppeling vergalt race Van der Garde

 Een enerverende eerste race in de Formule 3 Euroseries bracht zeer gemengde gevoelens teweeg bij de 'Nederlandse delegatie' op de Hockenheimring. Charles Zwolsman reed zijn beste race van het jaar die in de jurykamer waarschijnlijk bekroond wordt met een derde plek. Giedo van der Garde startte achteraan en kwam door een slechte koppeling maar een klein aantal posities naar voren. Franck Perera kon daardoor de rookietitel veiligstellen. Van der Gardes teamgenoot Lapierre werd als winnaar afgevlagd.

Door Ralf Dennissen, fotografie: Boudewijn Pieters

De eenentwintigste startplaats betekende natuurlijk al een zeer slechte uitgangspositie voor de eerste race in Hockenheim voor Van der Garde. Bovendien was de ellende tijdens de voorlaatste race van het seizoen daarmee niet gedaan. Bij de start merkte de Veenendaler dat er iets niet in de haak was. "Ik liet de koppeling opkomen en er gebeurde bijna niets. Ik verloor meteen vijf plaatsen terwijl ik die normaal gesproken win."

De Nederlander bleef gedurende de hele race last houden van het euvel en kon daardoor maar mondjesmaat plaatsen winnen op het circuit waar hij eerder dit jaar op het podium stond. Franck Perera won die plekken wel. Vanaf P20 vocht hij zich uiteindelijk naar een hele mooie zesde plek. Van der Garde: "Het is toch jammer dat je dit seizoen eigenlijk niets gewonnen hebt. Daarom zou die rookietitel ook zo mooi zijn geweest. Ik weet dat ik de snelheid heb, het kwam er alleen niet altijd uit."

Door alle toestanden met een boze teamgenoot, houdt Van der Garde bovendien een nare bijsmaak over aan de eerste helft van het weekend. Giedo: "Mijn teamgenoot is boos dat ik hem niet voorbij liet in Brno, ik had hem moeten helpen in de strijd om de derde plek in het klassement. Kijk, als hij nou meedoet voor het kampioenschap zou ik zeggen: ik help je. Maar ik moest natuurlijk ook aan mijn eigen race denken en de rookietitel."
 

Voor de genoemde Lapierre kwam de zege dus op een heel welkom moment. Lapierre startte vanaf pole-position, verloor zijn eerste plek aan Hannes Neuhauser, maar verschalkte de Duitser uiteindelijk toch weer in de laatste ronde. Deze Neuhauser dook tijdens de laatste race van het jaar ineens op aan de kop van het veld en was daar zelf nog het meest verbaasd over. "Ik heb geen idee waarom we ineens zo snel waren vandaag. Ik heb een nieuwe motor gekregen deze week, misschien is dat het." En dat was het inderdaad, constateerden de stewards na de race. De luchtinlaatrestrictor was verdwenen, waarschijnlijk niet goed gemonteerd, waardoor zijn motor simpelweg veel meer lucht kreeg dan die van de concurrentie. En dat scheelt nogal bij de 'geknepen' F3-viercilinders.

Door dit alles schuift Charles Zwolsman op naar de derde plaats in de klassering. Een blij verraste rijder van Manor Motorsport. "Ja, het lijkt er inderdaad op dat ik derde word. Dat is natuurlijk heel erg lekker, zo aan het eind van het jaar", aldus Zwolsman die tot nu toe een matig seizoen meemaakte. "Ik hoop ook dat dit me helpt voor volgend jaar."

 

F3 Euroseries Race 1

Hockenheim. Vrijdag 1 oktober 2004

01. Nicolas Lapierre, Signature Plus (Dallara-Opel)
02. Hannes Neuhauser, HBR (Dallara-Opel) ***
03. Lewis Hamilton, Manor (Dallara-Mercedes)
04. Charles Zwolsman, Manor (Dallara-Mercedes)
05. Adrian Sutil, ASM, (Dallara-Mercedes)
06. Franck Perera, Prema (Dallara-Opel)
07. Alexandros Margaritis
08. Maxi Götz, Kolles (Dallara-Mercedes)
09. Nico Rosberg, Team Rosberg (Dallara-Opel)
10. Philipp Baron, Ghinzani (Dallara-Mugen Honda)
14. Giedo van der Garde, Signature Plus (Dallara-Opel)

*** Gediskwalificeerd.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet