Formule 3

F3 Euroserie: Gebrek aan grip funest voor rookies tijdens kwalificatie

 De teamgenoot met de 'Plus'-reclame was vandaag sneller.

Het langverwachte gevecht tussen Franck Perera en Giedo van der Garde om de nieuwkomerstitel in de F3 Euroserie nam vandaag een verrassende wending. Beide kandidaten gaven niet meer dan twaalf honderdsten van een seconde op elkaar toe, maar deden dat wel op plaats twaalf en dertien. Weinig grip, oordeelde zowel Van der Garde als landgenoot Charles Zwolsman Junior. De laatste reed echter naar een mooie achtste positie. Gelegenheids-ASM rijder Adrian Sutil toonde maar weer eens aan hoe dominant het Franse team dit jaar is. Bij zijn eerste optreden voor de renstal reed hij direct naar de pole.

Door Ralf Dennissen, fotografie: Boudewijn Pieters

 

"Weer zat die Baron voor me", mopperde Giedo van der Garde na de eerste F3-kwalificatie op het circuit van Hockenheim. "In Brno zat hij me al dwars en nu tijdens mijn beide runs weer. Ik had al een behoorlijk gat laten vallen en toen kwam ik hem tijdens mijn snelle ronde wéér tegen... Dit is echt teleurstellend."

Dat de Oostenrijker van het Ghinzani-team hem blokte was echter niet de enige reden dat het niet liep. Door het slechte weer in Duitsland kwamen de banden maar moeilijk op bedrijfstemperatuur. "Ik kon helemaal geen grip vinden", legt hij uit. "We hadden wat minder vleugel gezet en kregen daardoor erg veel topspeed, maar de grip was helemaal weg." Gelukkig voor Van der Garde kan hij tijdens race twee wel gewoon vechten met zijn grote concurrent Perera. Die staat namelijk schuin voor hem. Giedo: "In de karts was het al zo, dat we allebei slecht gingen op een koude baan."

"Er was heel weinig grip, ik moest echt pushen als de hel om enigszins fatsoenlijke tijden te rijden", beaamt Charles Zwolsman de analyse van Van der Garde. "Mijn eerste run werd verpest door verkeer en tijdens de tweede poging was mijn laatste ronde ook de snelste. Ik had er misschien nog iets meer uit kunnen halen, maar al met al zat dit dicht tegen het maximale aan." En over de pole van de ASM-debutant Sutil: "Dat zegt genoeg over hoe belangrijk het team tegenwoordig is. Een aantal teambazen zullen zich vanmiddag wel even achter de oren gekrabt hebben."

F3 Euroseries Kwalificatie voor race 2

Hockenheim. Vrijdag 1 oktober 2004

01. Adrian Sutil, ASM, (Dallara-Mercedes), 1:34.533
02. Nicolas Lapierre, Signature Plus (Dallara-Opel), 1:34.630
03. Roberto Streit, Prema (Dallara-Opel), 1:34.664
04. Nico Rosberg, Team Rosberg (Dallara-Opel), 1:34.665
05. Alexandre Prémat, ASM (Dallara-Mercedes), 1:34.689
06. Jamie Green ASM, (Dallara-Mercedes), 1:34.756
07. Alexandros Margaritis, AB (Dallara-Opel), 1:34.788
08. Charles Zwolsman, Manor (Dallara-Mercedes), 1:34.862
09. Robert Kubica, ASL-Mücke (Dallara-Opel), 1:34.874
10. Lewis Hamilton, Manor (Dallara-Mercedes), 1:35.036
11. Hannes Neuhauser, HBR (Dallara-Opel), 1:35.064
12. Franck Perera, Prema (Dallara-Opel), 1:35.068
13. Giedo van der Garde, Signature Plus (Dallara-Opel), 1:35.188Een klein uitstapje naast de baan deed Van der Gardes rondetijden ook al geen goed.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet