Formula Ford

Formule Ford: Vele smaakmakers tijdens dubbele Formule Ford Trophy race (lang)

 

Van de vijftien aangemelde bolides stonden er uiteindelijk veertien aan de start van de eerste Formule Ford race tijdens de Trophy of the Dunes op Circuit Park Zandvoort. Heel zuur was het voor Liroy Stuart die door een (naar later bleek) onwillig elektriciteitsdraadje de motor niet gestart kreeg. De voorste rij werd ingenomen door de trainingssnelsten: Helmert-Jan van der Slik en Michel Florie. Waarbij laatstgenoemde tweehonderdste van een seconde sneller was en pole bezette. De snelsten uit de First Division, Dennis Retera en Jan-Paul van Dongen, stonden broederlijk op de tweede startij.   

Tekst: Jakob Dekker - Fotografie: Tim Böhme

 
Helmert-Jan van der Slik was gebrand om de titel in het Benelux kampioenschap veilig te stellen, aangezien hij de laatste race zal missen. 

Drie-honderdste

De start was voor Van der Slik, met in zijn kielzog de bolides van Florie, Retera en Henk Vuik. Van Dongen kon zijn goede startplek niet verzilveren en viel in de eerste meters van de 12 ronden tellende race ver terug. Voor het overige kwam het hele veld goed weg. De tweestrijd aan de kop zou vervolgens 12 ronden duren, waarbij de verschillen soms opliepen tot bijna een volle seconde, maar op de finishlijn weer terugliep tot drie-honderdste van een seconde in het voordeel van winnaar Helmert-Jan van der Slik voor Michel Florie.
 
 
Technische problemen verhinderden Van der Slik niet de winst in de eerste race te pakken. 

Haperende motor
Van der Slik die na afloop verklaarde dat het een eurootje op zijn kant was.  "Het was beslist een spannende race, althans mijn auto maakte het spannend. Maar ook de baan was geen ronde hetzelfde. Het ene moment had je in een bepaalde bocht onderstuur en kwam je daar een ronde later had je weer overstuur. Dat verklaart ook dat ik het ene moment bijna een seconde weg was en een ronde later weer met een paar tienden van een seconde voorsprong doorkwam. Aan het eind werd het nog echt spannend. Een elektrisch probleem dat ik ook tijdens de training had, speelde in de slotronde weer op, waardoor ik met een haperende motor over de baan ging en Michel Florie weer dichterbij kon komen. Maar de winst en de punten zijn binnen en voor de tweede race kijken we hoe we het probleem op kunnen lossen!" 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet