IndyCar

IRL: Dan Wheldon zo goed als kampioen, Briscoe aan de dood ontsnapt

Dan Wheldon behaalde op Chicagoland zijn zesde overwinning in de IRL series dit seizoen voor het team van AGR Racing. De Australiër Ryan Briscoe, uitkomend voor het Chip Ganassi Team, ontsnapte in Chicagoland aan de dood.

 Briscoe

Ryan Briscoe ontsnapt aan de dood.

Crash Briscoe overschaduwt Chicagoland
De Australiér Ryan Briscoe beschikte op Chicagoland over zeer veel beschermengelen toen hij in de 20e ronde na een desparate actie over de auto van Alex Barron werd gelanceerd. Briscoe kon zonder noemenswaardige verwondingen uit het wrak worden bevrijd en moest één nacht ter observatie in het ziekenhuis verblijven. Alex Barron en de Japanner Kousuke Matsuura die eveneens bij de crash betrokken waren bleven zo goed als ongedeerd. Het incident noopte de wedstrijdleiding de wedstrijd voor ruim 17 minuten met de rode vlag stil te leggen. De crash was vrijwel identiek aan die van Kenny Brack op Texas in 2003. Briscoe, die oorspronkelijk de pole veroverd had, werd na een technische onvolkomenheid van het team naar de laatste startplaats verbannen en was juist bezig aan een inhaalrace.

Pole voor Patrick
Zo veroverde Danica Patrick haar derde pole dit seizoen, maar kon die andermaal niet in een overwinning omzetten. Ironisch genoeg zorgde Ganassi coureur Scott Dixon kort voor het einde voor de laatste neutralisatie, waarvan Patrick leek te profiteren. De Rahal Letterman rijdster, ging te vroeg op het gas en kreeg via de boordradio het commando van de wedstrijdleiding twee posities in te leveren. "ik dacht dat ik groen hoorde" verweerde Danica zich. AGR coureur Tony Kanaan haalde na de wedstrijd fel uit naar Danica. "Dit is geen racen, het wordt tijd dat ze een keer echt leert autorijden" mopperde de Braziliaanse AGR coureur.

Sterk optreden Dan Wheldon
De Brit Dan Wheldon reed ondanks speeding in de pitlane een uitermate sterke wedstrijd en gaf beide Team Penske coureurs Castroneves en Hornish geen schijn van kans. Telkens wist de Brit zich uitermate breed te maken en versloeg de beide Penske coureurs met slechts 0.0133 secs. verschil. Beide Penske coureurs na afloop:"We deden alles om Team Penske in victory lane te krijgen, maar Wheldon gaf ons geen schijn van kans." Wheldon die met een start op Watkins Glenn over veertien dagen zeker is van de titel, wilde nog geen kampioenschap vieren. "Deze overwinning vier ik als een winnaar en niet als een kampioen, dat doe ik pas als de klus geklaard is" verklaarde de Brit nuchter.

UITSLAG
1. Dan Wheldon (GB) Dallara Honda 200 ronden
2. Helio Castroneves(BR) Dallara Toyota 200 ronden
3. Sam Hornish jr.(USA) Dallara Toyota 200 ronden
4. Tomas Scheckter(ZA) Dallara Chevrolet 200 ronden.
5. Tony Kanaan(BR) Dallara Honda 200 ronden
6. Danica Patrick(USA) Panoz Honda 200 ronden
7. Vitor Meira(BR) Panoz Honda 200 ronden
8. Scott Sharp(USA)Panoz Honda 200 ronden
9. Patrick Carpentier(CDN) Dallara Toyota 200 ronden
10. Buddy Lazier(USA) Dallara Chevrolet 200 ronden.

Stand kampioenschap
1. Dan Wheldon 570 pnt. 2. Tony Kanaan 468 pnt. 3. Sam Hornish jr.456 pnt. 4. Dario Franchitti 413 pnt. 5. Helio Castroneves 400 pnt. 6. Scott Sharp 390 pnt. 7. Vitor Meira 375 pnt. 8. Bryan Herta 354 pnt. 9. Tomas Scheckter 348 pnt. 10. Patrick Carpentier 341 pnt.

tekst Willem J.Staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet