FIA F3000

F3000: Vierde plaats Pastorelli in Euro 3000-race Dijon

 


Nicky Pastorelli heeft zijn mooie tweede startplaats niet kunnen omzetten in een podiumplaats tijdens de zevende Europese Formule 3000-race van het seizoen. Na een matige start verloor de Nederlander twee plaatsen die hij in het verdere verloop van de race niet meer goed wist te maken. Alex Lloyd reed vanaf pole-position naar de zege. Voor de tweede keer op rij won daarmee een coureur van John Village Automotive, een renstal die in de tweede seizoenshelft vleugels lijkt te hebben gekregen.

Tekst: Ralf Dennissen - Fotografie: Superfundeuro3000.com

Het JVA-team boekte op Dijon Prenois een klinkende een-twee overwinning. Lloyds teamgenoot Jonathan Reid eiste de tweede podiumplek voor zich op nadat hij na zes ronden kampioenschapsleider Del Monte verschalkte. Del Monte bouwde met zijn derde plek wel de voorsprong op Pastorelli in het klassement uit.


Wielspin

Bij de start ging het dus mis voor de geboren Hagenaar. Pastorelli vertrok met teveel wielspin, waardoor Reid en Del Monte hem direct voorbij vlogen. Achteraf klaagde de 22-jarige rijder van het Draco Junior Team over een gebrek aan neerwaartse druk aan de voorzijde van de auto, wat niet bepaald veel vertrouwen gaf in de snelle, blinde bochten die het glooiende Franse circuit kenmerken. "Ik had geen goede start met heel veel wielspin en kon daarna het tempo van Jonathan en Fabrizio niet goed volgen", verklaarde hij. "Ik had veel problemen met de voorkant van de auto en na een paar rondjes waren m'n voorbanden al erg slecht."

Dat John Reid Fabrizio del Monte nog de tweede plaats afhandig maakte, kwam Pastorelli uiteraard niet slecht uit. De Nederlander hield de schade in het klassement op deze manier beperkt. Pastorelli: "Als je als tweede kwalificeert, is een vierde plaats natuurlijk een teleurstelling. Gelukkig verlies ik maar 1 punt op Del Monte en blijft het kampioenschap nog geheel open."

Finale

Blijft over de conclusie dat de mannen van JVA in de loop van enkele races een enorme sprong in het racetempo hebben gemaakt. Tijdens de volgende ronde in het kampioenschap rijden de coureurs echter op een baan die Pastorelli wel kent, dit in tegenstelling tot Dijon. Op het circuit van het Belgische Zolder rijdt de Europese serie van de Formule 3000 de achtste race van 2004. Volgend weekend vindt dat evenement al plaats, waarna op 31 oktober Cagliari volgt.

Het is nog maar de vraag of de tiende en laatste race van 2004 - gepland voor 28 november (!) in Dubai - nog doorgang vindt. Achter de schermen wordt er druk gesproken over een andere seizoensfinale. Of daarbij de situatie in het midden-oosten meespeelt, of het feit dat de datum wel erg laat in het seizoen gepland staat is niet geheel duidelijk. Feit is dat veel rijders zo snel mogelijk een zitje voor 2005 zullen willen zoeken. Ook daarover hoopt Pastorelli binnenkort meer duidelijkheid te kunnen geven.

Euro 3000, race zeven
12 september 2004, Dijon Prenois

01.   Alex Lloyd   John Village Automotive 10 punten
02.   Jonathan Reid    John Village Automotive 6 punten
03.   Fabrizio del Monte   GP-Racing    4 punten
04.   Nicky Pastorelli Draco Junior Team 3 punten
05.   Fausto Ippoliti   Draco Junior Team 2 punten
06.   Bernard Auinger   Euronova   1 punt

Euro 3000, kampioenschap na zeven van de tien races
01.   Fabrizio del Monte    GP-Racing 42 punten
02.   Nicky Pastorelli Draco Junior Team   32 punten
03.   Bernard Auinger    Euronova 21 punten
04.   Jonathan Reid John Village Automotive 21 punten
05.   Norbert Siedler   ADM Motorsport 17 punten
06.   Alex Lloyd John Village Automotive   13 punten
07.   Christiano Tuka Rocha   Zele-Racing  11punten
08.   Fausto Ippoliti    Draco Junior Team    9 punten
09.   Babalus   Euro 3000 Racing 7 punten
10.   Mattias Lauda    Euro 3000 Racing  6 punten
11.   Maxime Hovenq    GP-Racing 3 punten

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet