Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Pech voor Van Lagen, andere Nederlanders in de punten

Na twee mooie kwalificaties is het Jaap van Lagen in de Renault World Series niet gelukt om op Donington Park het podium te pakken. Met twee keer een tweede startplaats had hij daar zeker uitzicht op. Het was de pechduivel, die dit seizoen al vaker op de schouder van de Nederlander zat, die ervoor zorgde dat Van Lagen zijn kansen voor waarschijnlijk zelfs een overwinning in rook zag opgaan.

Tekst: Laura Postma en PR

“Het team heeft de auto goed voor elkaar en dan hoor ik gewoon voorin mee te doen,” legt Van Lagen zijn goede kwalificatiesessies uit, die in natte omstandigheden werden verreden. “Bij de eerste race was het droog, maar we hadden voor een zachte afstelling gekozen, omdat de regenkans aanwezig was. Dat betekent dat het langer duurt voordat de banden op temperatuur zijn,” legt Van Lagen uit. Toch had de coureur een goede start, maar kwam al snel in een ‘dode hoek’ terecht, waarbij hij op het vuile gedeelte terecht kwam. Van Lagen besloot geen risico te nemen en zodoende leverde hem dat een vierde plaats op. Adrian Valles won de race, voor Montanari en Kubica.

“In de tweede race ben ik er echt afgereden,” zegt de Nederlander. Hij had wederom een goede start, pakte de leiding en zag de beker al glimmen. Totdat Eric Salignon door middel van een kamikaze-actie probeerde om Van Lagen in te halen en tegen hem aanreed. De coureurs belandden in het grind en Van Lagen baalde natuurlijk enorm. Toch bleef hij nog redelijk rustig. “Je kan hem wel op zijn bek timmeren, maar daar heb je ook niks aan. Ik heb wel even mijn middelvinger naar hem opgestoken.” De tweede race viel zodoende in handen van Markus Winkelhock, Valles en Pasini werden tweede en derde.

Na de race werd bekend dat Eric Salignon bij de volgende race tien plaatsen zal worden teruggezet, wegens het ongeval dat hij in de tweede race veroorzaakte.

Eurocup Formule Renault
In de Eurocup Formule Renault heeft Junior Strous een mooie tweede plaats behaald. De kersverse AR Motorsport-rijder moest in een chaotische race zijn tweede positie flink verdedigen om uiteindelijk de beker in ontvangst te nemen. Al vlak na de start raakten Xavier Maassen en Pippa Mann elkaar en reden de pitmuur in. Ondertussen had Kamui Kobayashi de leiding genomen, voor Junior Strous. Die kreeg eerst Hellmeister, en later Ammermüller op zijn dak. Maar Strous wist zijn tweede plaats te behouden en hij mocht het podium beklimmen. Uiteraard was de coureur erg blij, aangezien hij eerder dit weekeinde kampte met motorproblemen. Bovendien was het voor hem een goede start met AR Motorsport.
Carlo van Dam kwam als zesde over de eindstreep en dat terwijl hij van de zestiende plaats moest komen. Van Dam wist dus tien plaatsen goed te maken. Van Dam: “Ondanks mijn matige kwalificatietijden heb ik beide races goed gepresteerd door dik in de punten te finishen. Ik sta nu nog maar elf punten achter de nummer drie in het kampioenschap, Yann Clairay, dus ik hoop mijn teamgenoot in de komende races te passeren. In de tweede race had ik wellicht nog verder naar voren kunnen rijden, maar de safetycar gooide continu roet in het eten.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet