Formula Ford

Formule Ford: Van Uitert Formule Ford in actie op Spa-Francorchamps

Slechts twee weken na de Grand Prix van België staat alweer het volgende grote evenement op het programma van het circuit van Spa-Francorchamps. Tijdens de '1000 km van Spa' rijdt de Van Uitert Formule Ford een dubbele race, uitsluitend meetellend voor de beide Benelux-kampioenschappen.

  

Tekst: Roy van der Laan
Fotografie: Gerrie Hoekstra en Boudewijn Pieters
 

Spa-Francorchamps is volgens vele coureurs het mooiste circuit ter wereld. Het is dus niet zo gek dat de deelnemers van de Van Uitert Formule Ford erg uitkijken naar de races op het circuit in de Ardennen. Bovendien rijdt de klasse tijdens een topweekeinde, met onder meer de '1000 km van Spa' van de Le Mans Endurance Series. De Van Uitert Formule Ford rijdt samen met het Brits Formule Ford kampioenschap, zodat een overvol startveld gegarandeerd is!Helmert-Jan van der Slik en Michel Florie strijden om de Beneluxtitel, de stand is nu nog gelijk. 

Hoogspanning
De strijd om de Beneluxtitel in de A-klasse is superspannend. Zowel Helmert Jan van der Slik als Michel Florie voeren het tussenklasssement aan met 73 punten ieder. Florie is er op Spa gelukkig weer bij, na zijn ongeval op het circuit van Zolder in juli. De beide coureurs hebben al de nodige ervaring op Spa-Francorchamps, zodat het moeilijk is om een favoriet aan te wijzen. Overige kanshebbers op een podiumplaats zijn routiniers als Henk Vuik, Michael Mason en Mark Nachtegeller.

 
Dennis Retera is debutant dit seizoen, maar heerst in de First Division. 

Jong talent
In de First Division, voor auto's tot en met het bouwjaar 2000, presteert Dennis Retera uitstekend. De pas 18-jarige debutant in de autosport staat bovenaan in het tussenklassement met achter zijn naam al drie zeges en twee tweede plaatsen. Marijn van Kalmthout staat op de tweede plaats in de tussenstand met een achterstand van 22 punten op de rijder van het Van Uitert Ford Junior Team. De Ford-dealer kan op Spa mogelijk profiteren van zijn ervaring op het circuit in zowel de Formule Ford als in eenÂ…Â…Formule 1-bolide. Vorig jaar reed hij op Spa een race met een ex-Jean Alesi Benetton!
Rogier Jongejans kijkt tegen een achterstand van slechts vier puntjes op Van Kalmthout aan. De beide coureurs zullen elkaar dus scherp in de gaten houden. Mogelijk kunnen Hans van Os en Jan Paul van Dongen daarvan profiteren en een podiumplek veiligstellen.

 

Drukke tijden
De rijders in de Van Uitert Formule Ford hebben het druk. Een week na de races op Spa-Francorchamps staat alweer de Trophy of the Dunes op Circuit Park Zandvoort op het programma. Het seizoen wordt op 17 oktober afgesloten met de Finaleraces op het duinencircuit.   
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet