Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Diversen: Glibberen en glijden tijdens 2 uurs race in Berghem

2uur1_1

Het kartseizoen ligt in de wintermaanden nagenoeg stil, maar op Kartbaan Berghem is nog volop activiteit deze winter. Naast de Chrono Wintercups worden ook de huurkart endurance races voortgezet, welke alleen in het geval van sneeuw of ijzel worden afgelast. Dit was een maand geleden het geval, maar afgelopen zaterdag gingen bijna 30 huurkarts voor het eerst in 2009 weer van start.

Nieuwe lay-out
Voor het nieuwe ‘huurkart endurance races’ seizoen, op Kartbaan Berghem vooral bekend als ‘100 Ronden van Berghem’ had de organisatie een aangename verassing in petto. Er werd namelijk gereden op de TT Assen lay-out van de kartbaan. Gelijke kansen voor iedereen dus, want vrijwel geen één deelnemer had ooit gereden op deze baanconfiguratie van 900 meter lang.

Volle bak
De eerste wedstrijd dit jaar trok direct een groot aantal teams. In totaal stonden 27 karts opgesteld op het rechte stuk wachtende op de veelal drie of vier rijders per kart voor een teamfoto. Direct hierna vond de kwalificatie plaats die uiteindelijk de startopstelling bepaald. De organisatie gaf de teams 15 minuten de tijd om een snelle tijd te noteren, de nieuwe lay-out te verkennen of zelfs om voor het eerst te proeven aan het outdoor karten. Zo sprak Autosport.nl een deelnemer: “Dit is onze eerste keer op een buitenbaan en we zijn gelijk verkocht. Voor relatief gezien hetzelfde geld als een avondje indoor karten heb je hier 2 uur lang volop competitie én de snelheid ligt hoger. Voor herhaling vatbaar dus.”

2uur1_2

Twee uur racen in kou en donker
De schemering was tijdens de start rond half zes al duidelijk ingetreden. De baan koelde hierdoor in rap tempo af en aangezien de banden na de kwalificatie weer flink afgekoeld waren was het glibberen en glijden de eerste ronden. De start verliep voorin zonder grote problemen, maar sommige onervaren rijders achterin verloren de controle. Toch ging iedereen goed van start, klaar om de komende twee uur een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Soms door slimme tactiek, vaak door gewoon zo hard mogelijk te rijden. Twee uur racen op een baan van 900 komt uit op een rondje of 130. Team Q-Tox 10 had bij aanvang van de wedstrijd vanaf pole de beste papieren in handen om dit aantal ronden als snelste af te leggen.

2uur1_4
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet