Diversen

Diversen: Uitgebreide terugblik, feiten, cijfers en video kartseizoen 2008 (lang)


Feiten en cijfers

- In Nederland werden in totaal ruim 50 wedstrijden verreden dit jaar. Dit betreft het Chrono kampioenschap, NAB, NAB Club kampioenschap en de viertakt wedstrijden.

- Van alle CIK-FIA wedstrijden reed 28% met Vortex motoren in de KF klassen. Parilla volgde op een tweede positie met 24%. De verwachting is dat in 2009 hierin een verschuiving zal optrede, Maxter lijkt een sterke ‘comeback’ te maken, wat een direct gevolg is van het aantrekken van Jan Witteveen.

- In de KZ klassen was TM met grote voorsprong de grootste leverancier van motoren. Maarliefst 63% van de coureurs kwamen aan de start met deze populaire schakel motor.

13

- In de CIK-FIA kampioenschappen kwamen voornamelijk Italianen, Finnen en Fransen aan de start.

- Tonykart was afgelopen jaar het dominante chassis op de CIK-FIA kampioenschappen, 21% van de startvelden reed met het karakteristieke wit-groene chassis. Overige chassis waren als volgt vertegenwoordigd; Birel (13%), Maranello (10%), CRG (8%), Gillard, FA (6%) en zo voort..

- In totaal schreven 1351 rijders zich in voor de CIK-FIA kampioenschappen. Ib Petersen was hierin de oudste deelnemer met een leeftijd van 65 jaar. 39 nationaliteiten waren afgelopen jaar vertegenwoordigd. Dit zijn er ruim 10 minder dan tijdens het Wereld Kampioenschap Rotax Max. De prijs van de Dunlop banden die geleverd werden aan de KF3, KF2, KZ2 en KZ1 rijders was 0.

- Vier Europese titels won Marco Ardigo met dit jaar meegerekend op rij. 2100 meter video kabel is afgelopen jaar gebruikt door de CIK-FIA om de start en de races te leiden. 218 controles zijn uitgevoerd naar de koppelingen tijdens de KF3 Euro final. 48% meer rijders schreven zich dit jaar in voor de KF2 World Cup vergeleken met 2007.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet